På denne turen skal vi til fjellet Olympos (2.917 moh), fjellet som ifølge gresk mytologi, var hjemmet til de greske gudene. Her regjerte tordenguden Zevs og kona Hera, over de andre olympiske gudene. Fjellet ble første gang besteget i 1913. Før dette ble det ansett som blasfemisk å klatre opp på gudenes fjell. Olympos er det høyeste fjellet i Hellas og Balkans andre høyeste fjell.

Pris: på forespørsel


Aktivitetsnivå:

85%


Varighet: 9 dager / 8 netter


Sesong: vår og høst


 

Denne turen har alt! Hvis du må velge deg ut èn tur, er dette det perfekte valget! 

På denne turen skal vi til fjellet Olympos (2.917 moh), fjellet som ifølge gresk mytologi, var hjemmet til de greske gudene. Her regjerte tordenguden Zevs og kona Hera, over de andre olympiske gudene. Fjellet ble første gang besteget i 1913. Før dette ble det ansett som blasfemisk å klatre opp på gudenes fjell. Olympos er det høyeste fjellet i Hellas og Balkans andre høyeste fjell.

Vi besøker nasjonalparkene Olympos og Pelister, som dekker et område på 17.150 hektar mellom 927 moh og 2.601 moh. Området er kjent for sin unike og rike flora. Dyrelivet er også mangfoldig, og her finnes bjørn, rådyr, ulv, fjellgeiter, villsvin og ørn, bare for å nevne noen.

Turen avsluttes i UNESCO-området Ohrid og Ohridsjøen som er den eldste innsjøen i Europa. Byens arkitektur, men gamle brosteinsgater og godt bevarte hus, er en av de best bevarte innenfor denne stilen i hele Balkan. Vi skal vandre i nasjonalparken Galichica, som ligger mellom Ohridsjøen og Prespa og har fantastiske utsiktspunkter over området.

Vi skal også ta turen til Jablanica, et fjell som ligger på grensen til den Albanske grensen. Denne vandreturen ender opp i en landsby ved den gamle romerske veien, Via Egnatia.

Denne 9 dagers turen gir deg høydepunktene til Hellas og de makedonske fjellene, samt gir deg en smak av 2 forskjellige kulturer.

Dag 1: Ankomst Thessaloniki, Hellas´andre største by. 

Vi blir hentet på flyplassen av vår lokale guide og sjåfør og kjørt til vår første destinasjon i Hellas, Thessaloniki.

Dag 2: Etter frokost skal vi ha en guidet bytur i Thessaloniki.

Etter en runde i byen, kan det være deilig å sette seg ned for en forfriskning eller kaffe. Thessaloniki er den andre største byen i Hellas, så det er mange livlige kaféer i byen. Byen er også attraktiv for de som er glade gatefotografering.

Etter vårt besøk i Thessaloniki, reiser vi til Prionia på 1.100 moh. Dette er inngangen til den første nasjonalparken vi skal besøke, Olympos. Turen vår går fra Prionia til Refuge A gjennom frodig barnål- og bøkeskog, langs en godt opparbeidet sti.

Baggasjen vår legger vi igjen i Litochoro og har bare med en litt ekstra skift i en dagstursekk. Vi skal overnatte i en fjellhytte på 2.100 moh. Vandreturen er på ca. 5 timer og vi spiser middag på fjellhytta.

Dag 3: Vi står opp tidlig for å få med oss den vakre morning med storslått utsikt.

Etter frokost gjør vi oss klare for å bestige den nest høyeste toppen, Skolio, på 2.912 moh. Turen går rett nedenfor det som kalles Zeus´trone, nemlig Stefani Peak på 2.902 moh. Denne er sammen med den høyeste toppen, Mytikas 2.915 moh, teknisk krevende å bestige, og det trengs derfor klatreutstyr for å nå toppen.

Det er ikke planlagt at vi skal nå noen av disse to tekniske toppene, men om noen i gruppen allikevel ønsker å bestige Stefani Peak eller Mytikas, kan dette planlegges helt i starten av turen. Det bestilles da egen fjellguide og man leier egnet utstyr for dette (ikke inkludert i prisen).

Etter å ha nådd Skolia, skal vi gå ned til et platå som kalles the Plateau of the Muses, hvor vi skal nyte lunsj. Dette er den mest krevende etappen av turen og effektiv gangtid er 11 timer. Vi starter på 2.100 moh og skal nå toppen på 2.912 moh før vi skal helt ned til 1.100 moh.

Tilbake i Litochoro venter et herlig måltid av greske spesialiteter.

NB! Hvis ikke alle deltakerne på turen vil delta på denne noe krevende toppturen, er det mulighet for å tilbringe en dag med sand mellom tærne i Litochoro.

Dag 4: Hviledag. Etter gårsdagens krevende tur, lar vi kroppen for hvile litt.

Etter frokost blir det derfor mulighet til å rusle litt rundt i den historiske byen Litochoro. Til lunsj møtes vi på en av de lokale tavernaene eller en av fiskerestaurantene ved stranden Plaka som er 20 minutter unna Litochoro. Etter lunsj har vi en lengre transportetappe til Bitola i Makedonia. Her avslutter vi dagen med en kveldstur i sentrum av byen før vi sjekker inn på hotellet som blir vår base de to neste dagene; Hotel Molika i nasjonalparken Pelister.

Dag 5: Vi møtes for en tidlig frokost før vi starter vandreturen rett utenfor hotellet, på 1.420 moh.

Vi skal opp til den høyeste toppen i området, toppen med samme navn som nasjonalparken; Pelister på 2.601 moh.

Dag 6: Etter frokost sjekker vi ut av hoteller før vi begir oss ut på dagens tur.

Også i dag starter vandringen fra hotellet. Vi skal vandre i ca 4 timer på en 9 km lang fotrute. Turen har 300 høydemetre opp og 900 høydemetre ned. Turen ender ved landsbyen Dihovo på 850 moh. Her skal vi nyte et økologisk Slow Food måltid.  Vi spiser en sen lunsj i et gårdshus hvor vi også får prøve deres hjemmelagede honning. Vi skal videre til Ohrid og vi skal kjøre ca. 1 time før vi når denne vakre UNESCO-byen.

Dag 7: Nok en full dag med vandring ligger foran oss – en moderat vandretur skal ta oss over til fjellet Galichica.

Vi går igjennom nasjonalparken mellom Ohridsjøen og Prespa. Turen er 8 km lang og går fra 1.600 moh til 2.255 moh, langs hele fjellkjeden. Turen tar mellom 3-5 timer. Vi blir hentet av minibussen og kjørt til Ohridsjøen der vi skal nyte lunsj. Her får vi grillet lokal ørret fra Ohridsjøen. Her blir det også mulighet til å smake den gode lokale vinen fra området.

Dag 8: Dagen tur er opp til fjellet Jablanica – et flott fjell beliggende på grensen mellom Makedonia og Albania.

Turen vil oss fantastisk utsikt over Ohridsjøen og vi går igjennom frog skog og store, grønne enger. Dette er en rundtur på 12 km med en opp- og nedstigning på 920 høydemetre. Turens start og mål er  i landsbyen Gorna Belica og tar oss til toppen Crn kamen (Black Stone) på 2.212 moh.

Vi spiser en sen lunsj i landsbyen Vevchani, på en lokal restaurant med nydelig utsikt over området. Etter lunsj tar vi en liten vandretur i landsbyen som er kjent for sitt årlige vinter karneval. Vi drar tilbake til Ohrid og nyter kvelden der.

Dag 9: Vi avslutter denne turen med en avslappende formiddag i Ohrid.

I Ohrid kan du vandre i de hyggelige brosteinsgatene og se de mange kirkene. Vår guide forteller oss masse spanned historie fra byen og vi går en kort tur opp til byens høyeste punkt der det også finnes rester av byens festning.  Vi spiser lunsj sammen før vi drar tilbake til flyplassen for å rekke fly hjem til Norge.

Anbefalte flyavganger: Denne turen krever litt logistikk og det er ikke mulig å fly direkte ned til Hellas uten at vi får veldig lange transportetapper. Det mest tidseffektive er å fly til Thessaloniki med en mellomlanding på vei ned. Det er flere flyselskap som flyr hit med mellomlanding fra Oslo, blant annet Austrian Airlines og Lufthansa (fra 6,5 time inkl. mellomlanding).

Nærmeste flyplass for retur er fra Pristina i Kosovo hvor vi kan fly direkte til Gardermoen. Dette vil gi oss en kjøretid på underkant av 4 timer fra Ohrid til Pristina. En annen alternativ flyplass er Tirana i Albania (2,5 time kjøretid), men avganger i begrenset til sommermånedene.

Man kan også fly direkte fra Skopje (2 timer og 45 minutter), men dette gjelder kun til Sandefjord Torp Lufthavn.

Programmet tilpasses etter foretrukket flyplass.

Pris: på forespørsel

Hva er inkludert?

8 netter B&B på 3-stjerners hotell, familie hotell og 1 natt i fjellhytte

All transport med minibuss i henhold til programmet

Lokal engelsktalende og sertifisert fjellguide

3 piknikklunsjer på vandredagene der det ikke er noe annet alternativ for lunsj

Hva er ikke inkludert?

Flybilletter

Reiseforsikring

Måltider som ikke er beskrevet ovenfor (lunsj og middag)

Drikke

Personlige utgifter

Aktiviteter som ikke er beskrevet i programmet