Dette er turen der vi tar deg med til det aller høyeste fjellet i Bulgaria og hele Balkan, nemlig Musala Peak. Om ikke en topptur er nok, så står Bulgarias nest høyeste topp, Mount Vihren, på agendaen også. Dette er turen for deg som liker høye, majestetisk fjell i uberørt og vakker natur!

Pris: på forespørsel


Aktivitetsnivå:

90%


Varighet: 8 dager / 7 netter


Sesong: vår og høst

Musala Peak 2.925 moh er ikke bare den høyeste toppen i Bulgaria, men også den høyeste toppen på hele Balkan. Navnet Musala Peak kommer fra tyrkerne. Da toppen ble besteget for første gang var Bulgaria en del av det ottomanske riket. Navnet betyr ”nær Allah” eller ”et sted å be”.

På denne turen skal vi ikke bare bestige Musala Peak i fjellkjeden Rila, vi skal også ta turen opp til Vihren på 2.914 i fjellekjeden Pirin, som er den andre høyeste toppen i Bulgaria.

Målet med denne turen er ikke bare å komme seg opp til de høyeste toppene, vi skal nyte fantastisk utsikt, vandre i store nasjonalparker og frodige enger, forbi de mange innsjøene og elvene i fjellene, og få et innblikk en den lokale faunaen. Er vi heldige kan vi få et glimt av dyrelivet her også.

Selv om det er varmt i Bulgaria bade vår og høst, kan det bli kjølig i fjellene. Varme klær er alltid et must på disse turene.

Dag 1: Ankomst kl 20:15 Pristina (Kosovo). Vi blir hentet på flyplassen av vår guide og sjåfør og blir kjørt til Skopje der vi skal tilbringe første natten. Kjøreturen tar ca 1,5 time.

Dag 2: Vi spiser frokost og møtes for en liten byvandring i Skopje. Vi besøker gamlebyen, den hyggelige basaren og kikker litt rundt på livet i Makedonias hovedstad før vi spiser en lunsj på en av de lokale restaurantene. Etter lunsj gjør vi oss klare for en transportetappe over til fjellene i Bulgaria. Kjøreturen fra Skopje til vår første destinasjon i Bulgaria, Panichishte, er på ca 3 timer.

Dag 3: Vi spiser frokost og blir fraktet til gondolbanen ved foten av Seven Rila Lakes Cirque der vi skal begynne vandreturen. Alle innsjøen vi passerer har fått navnet etter formen på innsjøen (som f.eks the Kidney Lake, the Twin Lake og the Trefoil Lake)

Vi går forbi toppen Malyovitsa på 2.729m og går inn i dalen med det samme navnet. Her kommer vi til det familidrevne hotellet ved landsbyen Govedartsi.

Turen tar ca 6-7 timer. Det er 800 høydemetre opp og 1000 høydemetre ned.

Dag 4: Dette er dagen vi skal til Musala Peak, den høyeste toppen i Bulgaria og Balkan. Vi starter dagen i frodig skog og beveger oss opp mot tregrensen. På veien passerer vi Musala fjellhytte på 2.389 moh hvor man kan ta en liten rast. Vårt mål for dagen er Everest fjellhytte beliggende på 2.725 moh der vi skal overnatte. Siden det stort sett skyer til om ettermiddagen, sparer vi toppen til neste dag. 7-8 timers vandring.

Turen er på 16 km og 1300 høydemetre opp.

Denne turen har GloebtrotterElisa skrevet om. Dette innlegget kan du lese her: Musala Peak – Balkans svar på Mount Everest

Dag 5: Etter frokost pakker vi sammen tingene vår og gjør oss klare til å bestige denne sagnomsuste fjelltoppen!  Turen opp er kort og bratt og vi bruker ca 40 minutter opp til toppen der du kan nyte en fantastisk utsikt. Vi går ned igjen til fjellhytta og videre tilbake akkurat den samme veien vi kom opp. Vel nede blir vi hentet av sjåføren vår og vi kjører til Borovetz som er vår neste base de to neste døgn.

Turen opp til toppen fra hytta, er 2,2 km tur/retur. 200 meter opp-/nedstigning. Resten av turen er de samme 1300 høydemeterne (16 km) som vi gikk opp dagen før.

Dag 6: I dag skal vi vandre i nok et naturskjønt område. Dagen starter med utsikt til Vihren, den andre høyeste toppen i Bulgaria og morgendagens turmål. Vi passerer noen av de 16 innsjøene i dette området. Vi går igjennom Todorina porten som tar oss til Yulen naturreservat. På veien går vi forbi fjellhytta Demyanitsa hvor vi kan nyte en varm kopp te eller hjemmelaget suppe før vi går videre. Herfra skal vi følge elven nedover.

Vandreturen tar 6-8 timer og det er 800 høydemetre opp og 900 høydemetre ned.

Dag 7: I dag skal vi på topptur til Bulgarias nest høyeste topp og den høyeste toppen I Pirinfjellene, nemlig Mount Vihren på 2.914 moh. Vi skal gå en rundtur der vi få se den nordlige delen av Vihren samt Europas sørligste isbre. Turen er en lang tur og er teknisk noe mer krevende enn turen opp til Musala Peak, men det er kun det siste stykket opp til toppen som krever noe klyving. På turen kan vi få se det unike dyre- og plantelivet i Pirinfjellene, med blant annet blomsten Edelweiss og de balkanske gemsene (ligner litt på fjellgeit).

Turen tar ca. 6-7 timer, og det er 1100 meter opp og 930 meter ned.

Vi nyter en siste felles middag og slapper av etter flere dager med lange vandreturer.

Dag 8: Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. Vi har en lengre transportetappe tilbake til Pristina. Vi bruker ettermiddagen til en guidet byvandring i Pristina før vi spiser middag og drar ut til flyplassen for å rekke flyet hjem kl 21:00.

NB! Turen er lagt opp til at man benytter nærmeste flyplass med direkterute fra Gardermoen. Dette er Pristina i Kosovo. Den enkleste og mest praktiske flyplassen ville i dette tilfelle vært Sofia, men det er per i dag ingen direkteruter fra Norge til denne flyplassen. Med en mellomlanding, kan man komme til Sofia på mellom 5 og 6 timer. Om man syns det er greit med en mellomlanding, vil man kunne få en dag i Sofia og betraktelig mindre tid i bil. Programmet justeres etter valg av flyplass. 

Anbefalt flyavgang: Direktefly med Norwegian til Pristina i Kosovo. Avgang onsdag og lørdag.

NB! Turen er lagt opp til at man benytter nærmeste flyplass med direkterute fra Gardermoen. Dette er Pristina i Kosovo. Den enkleste og mest praktiske flyplassen ville i dette tilfelle vært Sofia, men det er per i dag ingen direkteruter fra Norge til denne flyplassen. Med en mellomlanding, kan man komme til Sofia på mellom 5 og 6 timer. Om man syns det er greit med en mellomlanding, vil man kunne få en dag i Sofia og betraktelig mindre tid i bil. Programmet justeres etter valg av flyplass. 

Alternativ flyavgang: Om man ønsker å benytte Torp Sandefjord Lufthavn som avreiseflyplass, kan man fly med WizzAir sin direkterute til Skopje i Makedonia. WizzAir flyr til Skopje mandag og fredag, hele året.

Pris: på forespørsel

Prisen inkluderer:

7 netter med frokost på 3 eller 4 stjerners hotell

All transport i henhold til programmet

Lunsj og middag i henhold til programmet

Vann, snacks og frukt på vandredagene

Guidet sightseeing i Skopje og Pristina

Lokal engelsktalende fjellguide

Prisen inkluderer ikke:

Flybilletter

Måltider som ikke er beskrevet ovenfor

Drikke

Avbestillings- og reiseforsikring

Tips

Personlige utgifter