Vi jakter stadig på å finne de mest bortgjemte steder og perler i Balkan. Denne turen gir deg både kultur og vandring og mye spennende historie i Bosnia og Herzegovina, eller bare Bosnia som de fleste kaller det. Vi møter lokalbefolkning som måtte flykte fra landet sitt under krigen på 90-tallet, men som siden flyttet tilbake for å vise deg det ekte og genuine Serbia. Her skal vi vandre i urørt natur og besøke mange spennende historiske steder.

Pris: på forespørsel


Aktivitetsnivå:

70%


Varighet: 8 dager / 7 netter


Sesong:  Fra juni til oktober


På denne turen blir du tatt med til urørt natur som knapt nok blir besøkt av turister, og vi vil også besøke mer kjente steder som byene Mostar og Sarajevo.

Vårt første stopp er i byen Trebinje som er gjemt bak et stort fjell. I Trebinje kan du se arkitektur fra både den østerriske og ottomanske tiden. Gamlebyen fra 1700-tallet slapp heldigvis unna de store ødeleggelsene fra krigen med Bosnia-Hercegovina og er også verdt et besøk.

Vi skal også besøke landsbyen Pochitelj. Den ble oppdaget så tidlig som i 1444 og i 1471 ble landsbyen tatt over av det ottomanske riket. Ottomanerne ble værende her i 417 år og etterlot seg mange spor. I Pochitel kan du se usedvanlig flott ottomansk arkitektur fra mellom det 15. til det 17. århundre. En annen ting som ottomanerne introduserte, var kunsten å serve god kaffe. Vi tar en liten pause hos en av de lokale innbyggerne, en dame som serverer hjemmelagde juicer og selvfølgelig den gode bosniske kaffen.

Under vårt opphold ved innsjøen Borachko, blir vi kjent med vårt vertskap; en bosnisk serber og en bosnisk muslim som flyktet til Nederland på 90-tallet. De flyttet så tilbake til Bosnia for å kunne vise tilreisende hvordan det ekte og autentiske Bosnia er. Hyttene vi bor i befinner seg i en historisk del av landet og vertskapet viser ofte filmer og dokumentarer fra Balkan. Vi ser på en av filmene etter at vi har besøkt landsbyen Konijc, like ved der en atombeskyttet bunker ble oppdaget i 2005. Bunkeren ble bygget omkring 1950 og ble fullført i 1974 og skulle fungere som et tilfluktsrom for Tito, daværende president i Jugoslavia. Bunkeren skulle tåle et atomangrep 4 ganger sterkere enn styrken til Hiroshimabomben. 300 mennesker skulle kunne overleve i bunkeren i 6 måneder. Tito tok aldri turen til bunkeren. I dag brukes bunkeren til galleri der det utstilles internasjonale verk som har elementer fra krig i seg, hovedsakelig den kalde krigen og atomvåpen.

Vi skal også besøke Mostar, en by som fikk store ødeleggelser under krigen på begynnelsen av 90-tallet. I senere tid ble byen rekonstruert og er i dag en UNESCO-beskyttet by.

Vi avslutter turen med et besøk til hovedstaden Sarajevo. Byen er flere steder nevnt som byen der andre verdenskrig startet med attentatet på den østerrikske erkehertugen Franz Ferdinand. Vi skal besøke broen der det hele skjedde og ellers la hele atmosfæren fra Sarajevo synke inn hos oss.

Ved å besøke alle disse spennende plassene i Bosnia, kombinert med flotte vandreturer og gjestfriheten til lokalbefolkningen, håper vi at du har fått din helt egen, unike Balkan-opplevelse.

Dag 1: Vi ankommer Dubrovnic (Kroatia) kl 08:55. Her blir vi møtt av vår lokale guide og sjåfør. Vi kjører rett til vår første destinasjon som er Trebinje, ca 1,5 times kjøretur fra flyplassen. Etter å ha lagt fra oss bagasjen på Hotel Leotar og skiftet til turklær, drar vi til landsbyen Zagora hvor vi skal spise lunsj med en lokal familie. Etter lunsj skal vi gå vår første vandretur.

Turen går fra Zagora, via landsbyen Turice og til Zakovo. Turens lengde er 11 km og har 500 høydemetre opp og 800 høydemetre ned. Tidsforbruk ca 4,5 time.

Trebinje er full av hyggelige caféer og restauranter. Vi velger oss ut en av disse og spiser vår første felles middag sammen.

Dag 2: Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. På vei til vårt neste stopp, byen Mostar, blir det flere stopp underveis. Vårt  første stopp blir Radimlja som er en historisk katedral og gravplass. Vi spiser lunsj i Buna og besøker Blagaj (The Dervish House). Vi ankommer Mostar på ettermiddagen og bruker kvelden på å vandre litt rundt i byen sammen med en lokal byguide. Vi bor på Hotel Amira.

Dag 3: Vi har en tidlig avgang kl 08:00 og blir kjørt til Vitlenica hvor vi skal vandre via Hajduchka-porten og opp til Vilinac fjellhytte på 1.900 moh. Turen er 12 km lang, med 650 høydemetre opp og 250 høydemetre ned. Tidsforbruk ca 4,5 time.

Vi skal overnatte i fjellhytta (husk å medbringe lett sovepose).

Dag 4: Vi spiser frokost I fjellhytta før vi starter på toppturen til Veliki Vilinac på 2.118 moh. Vi går ned igjen via skianlegget i Blidinje. Vi skal gå ca 8 km med 350 høydemetre opp og 950 høydemetre ned. Turen tar ca 4 timer. Vel nede blir vi kjørt til innsjøen Borachko. Våre verter serverer oss middag og vi skal se en film fra Bosnia.

Dag 5: Vi kjører til Konjic der vi skal besøke Tito´s bunker som ble bygget på 70-tallet under den kalde krigen. Etter dette besøket, fortsetter vi til Sarajevo der vi skal få en guidet byvandring og lunsj. Vi fortsetter videre til Tjentishte i nasjonalparken Sutjeska. Vi spiser middag og bor på Hotel Mladost.

Dag 6: Vi kjører ca 1,5 time for å komme til startpunktet for dagens tur som er toppen Bregoch på 2.014 moh. Vi tar en forfriskende dukkert i innsjøen Orlovachko før vi går tilbake til bilen og kjører tilbake til hotellet i Tjentiste.

Dagens tur er ca 16 km og tidsforbruk er ca 6 timer. Opp- og nedstigning på 800 høydemetre.

Dag 7: Vi skal kjøre til Prijevor ved fjellet Maglic. Herfra skal vi vandre rundt innsjøen Trnovachko som er en runde på 11 km. Vi bruker ca 4,5 time på runden som har 550 høydemetre opp- og nedstigning. Etter turen skal vi kjøre til Montenegro (ca. 4 timer) hvor vi skal bo på Izlazak eco-landsby, beliggende ved Komarnica canyon. Her spiser vi middag og benytter kvelden til å la inntrykkene fra turen senke seg.

Dag 8: Fly hjem