Har du noen gang krysset en landgrense til fots? På denne turen kan du gjøre nettopp dette. Vi skal starte vandreturen i Albania og gå til fots over til Kosovo. Vi skal også gå over Kosovos høyeste fjelltopp, Gjeravica på 2.656 moh. Vi skal få oppleve et urørt og vakkert fjellområde og vi skal få oppleve ekte gjestfrihet fra både Albania og Kosovo. Dette er turen for deg som liker å vandre mye! 

Pris: 12.590,-


Aktivitetsnivå: 

90%


Varighet: 8 dager / 7 netter


Dat0: 17. – 24. september 2022

På denne turen skal vi besøke et av Europas godt gjemte og urørte fjellkjede. Regionen vi er innom, var isolert av kommunistene helt frem til begynnelsen av 1990 (spesielt i Albania). Siden ble området brukt til smugling under konflikten i Balkan. I dag er ruta åpen for fotturister og det er mulig å krysse grensen til fots – noe vi skal gjøre på denne turen.

Fjellkjeden har fått navnet “Prokletije” (serbisk) og “Bjesket e Namuna” (albansk), men det betyr det samme; de fordømte fjellene. De fordømte fjellene tilhører de dinariske alper og ligger i grenseområdet mellom nordlige Albania, Kosovo og østlige Montenegro. I dette området ligger også Kosovos høyeste fjell, Gjeravica (Deravica) på 2.656 moh. Vi skal selvfølgelig ta turen opp hit og nyte fantastisk utsikt! Vi skal bo på hotell i byene og gjestehus når vi er i fjellene.

Vår norske turleder: Anne Kristin Rolstad

 

Vår norske turleder på denne turen, er Anne-Kristin Rolstad. Hun har lang erfaring som turleder og har vandreturer som sin store favoritt! Anne Kristin har jobbet som turguide siden 2005 og det er fjellvandring som ligger nærmest hjertet. Anne Kristin er en solid allrounder som trives i bevegelse, og fritiden tilbringes på beina, i kajakk eller på sykkel. Hun har idrett, friluftsliv og geografi som fag og er selvstendig næringsdrivende og driver egen gård, Rolstad Gård, der hun også satser på naturopplevelser og nærturisme.

Dag 1: 17. september: Fly Oslo – Pristina – Minibuss til Gjakova

Avreise fra Oslo kl 16:50 (direktefly med Norwegian). Vi ankommer Pristina (Kosovo) kl. 20:15. Her blir vi møtt av vår lokale guide og sjåfør, og blir transportert til hotellet vårt i Gjakova. Vi ankommer sent og går rett til sengs for å få en god natts søvn.

Gjakova er en liten by med drøye 40.000 innbyggere. Byen ligger helt vest i Kosovo og bare 12 km fra grensen til Albania og er inngangsporten til de dinariske alper. Det sies at Gjakova er den mest sjarmerende byen i Kosovo. Under det ottomanske riket var Gjakova et viktig handelsknutepunkt og var et stopp på den ettertraktede handelsruten mellom Shkodra og Konstantinopel.

Overnatting: Hotel Qarshia e Jupave i Gjakova (dobbeltrom)

Dag 2: 18. september: Koshare Hike – Via Dinarica Trail

Etter en god frokost i Gjakova skal vi ta bussen til Koshare som er vårt startsted for dagens vandring.

Slaget ved Koshare er et av de viktigste og blodigste slagene i krigen mot Serbia som startet 9. april 1999 og varte i 2 måneder. Vandringen går på gamle krigsstier helt innpå grensen til Albania. Vi skal nyte nydelig utsikt og vakker natur i et frodig, alpint landskap.

Vi blir kjørt tilbake til Gjakova og nyter vår første felles middag på en av de lokale restaurantene i den koselige byen.

Lengde: 16,5 km – Oppstigning: 850 m – Nedstigning: 544 m – Maks høyde: 1.807 moh

Overnatting: Hotel Qarshia e Jupave i Gjakova (dobbeltrom)

Dag 3: 19. September: Gjeravica Hike – Doberdol

Vi gjøre oss klare for en tidlig morgen der vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. Vi pakker det vi trenger for de 2 neste dagene og sender resten av bagasjen med minibussen. Vi blir først kjørt med minibussen til Junik (ca 25 min.), før vi blir fraktet i jeep (ca 1 time) til dit vi skal starte vandringen. I dag skal vi opp til Kosovos høyeste fjell og det nest høyeste fjellet i de dinariske alper; Gjeravika på 2.656 moh. Dette er en av de flotteste vandreturene du kan gå i Kosovo.

Vi passerer et nydelig fjellvann der vi kan stoppe å bare nyte omgivelsene litt – eller kanskje du vil avkjøle beina i det deilige fjellvannet? På toppen av Gjervica kan man se langt innover i fjellområdene til Kosovo,

Albania, Makedonia og Montenegro. Vi tar en pause på toppen før vi går videre til landsbyen Doberdol. Det betyr at det er nå vi skal krysse grensen fra Kosovo til Albania.

Grensen vi krysser mellom Kosovo og Albania er i dag en grense helt uten kontroll og overvåking. Under kommunisttiden var dette grensen mellom Albania og Jugoslavia, og dette var en av de mest kontrollerte grensene i verden.

Selv om turen går godt over 2000 meters grensen, er dette et utrolig grønt og frodig område. I tillegg til en nydelig fjellflora, vil vi mest sannsynlig også oppleve sauer, geiter, kuer og hester som beiter her i fjellene. I dette området går vi igjennom det som er noe av de eldste skogsområdene i Europa.

Lengde: 16,5 km – Oppstigning: 1457 m – Nedstigning: 1068 m – Max høyde: 2.656 moh

Overnatting: Gjestehus i Doberdol (3-6 personer per rom, delt bad)

Dag 4: 20. September: Vandring fra Doberdol til Qerrem – Minibuss til Valbona

Vi spiser frokost og gjør oss klare for dagens vandretur som går til Qerrem som er en liten og forlatt fjellandsby. Det er kun gjeterne som bor her om sommeren. Vi skal igjen vandre i de frodige fjellene der vi krysser enger av beitende kyr, kanskje møter gjetere med sine store saueflokker og vi skal flere ganger stoppe opp og nyte utsikten over de vakre, men fordømte fjellene. Dagen i dag er en lettere tur der det går mer ned enn opp. Vandringen ender i landsbyen Qerrem der minibussen plukker oss opp og kjører oss til landsbyen Valbona.

Lengde: 15,5 km – Oppstigning: 654 m – Nedstigning: 1300 m

Overnatting: Gjestehus i Valbona (3-6 personer per rom, delt bad)

Dag 5: 21. september: Vandring t/r Theth Saddle

Nok en tidlig morgen med solid frokost. Vi skal bo 2 netter på gjestehuset i Valbona, så vi pakker bare sekken for en dagstur. Vi kjenner godt at vi har noen dager med vandring bak oss, så vi tillater oss en liten morgenyoga (20 minutter) i hagen der vi også har utsikt til de høyeste toppene i Valbona.

Valbonadalen har blitt et populært reisemål for vandrere og her er også et av startpunktene for den kjente langdistanseruta “Peaks of the Balkans” (192 km). Valbonadalen ligger i en av Europas mest bortgjemte nasjonalparker. Her finnes kun noen få gjestehus og er et perfekt sted å oppleve de fordømte fjellene, også av noen kalt de albanske alper.

For å komme oss til stien må vi først gå 3 km på vei (om ønskelig kan vi få transport for 3-5 Euro per person).

Stien starter i lett skog med flere åpne sletter, så vi får nok en nydelig utsikt over de høyeste fjelltoppene i de fordømte fjellene. Opp mot det høyeste punktet vil det bli brattere og mer steinete. Når vi nærmer oss eggen mellom Valbona og Theth, er det nesten som å være på en fjelltopp der vi vil få en majestetisk utsikt over 2 daler. Vi nyter lunsj med utsikt før vi går samme vei tilbake til gjestehuset.

Lengde: 23 km – Oppstigning: 1300 m – Nedstigning: 1300 m

Overnatting: Gjestehus i Valbona (3-6 personer per rom, delt bad)

Dag 6: 22. september: Minibuss til Kosovo – Vandring til Liqenati Lake og Drelaj Lake.

Etter frokost setter vi oss i minibussen og skal kjøre til Rugova Canyon i Kosovo. Denne kløften har en lengde på 25 km og en dybde på opptil 1000 meter, noe som gjør den til en av Europas lengste og dypeste kløfter. Bussturen tar ca 3 timer. Etter den litt lengre bussturen skal vi røre litt på kroppen igjen. Dagens mål er fjellvannene Liqenati Lake og Drelaj Lake.

Turen opp til det første vannet går stort sett i skog. Når vi kommer frem får vi en nydelig utsikt over vannet. Her nyter vi lunsj og avkjøler varme føtter før vi går videre til neste innsjø. Det er ca 30 minutter videre til den andre innsjøen og terrenget åpner seg mer og mer jo høyere vi kommer opp.

Vi går samme vei ned og blir fraktet med minibussen til landsbyen Reka Allakes (ca 40 minutter). Vi spiser middag på gjestehuset.

Lengde: 8 km – Oppstigning: 605 m – Nedstigning: 585 m – Max høyde: 2.257 moh

Overnatting: Gjestehus i Reka Allakes (3-6 personer per rom, delt bad)

Dag 7: 23. september – Vandring til Hajla Peak 2.403 moh

I dag er det siste dagen vi snører på oss fjellstøvlene. Turen starter i skog og når vi er ute av den ser vi rett på fjellene i Rugova. Vi går til Hajla Peak på 2.403 moh og er nå helt ved grensen til Montenegro. Turen endre i landsbyen Drelaj hvor vi kan nyte en kaffe eller te før vi kjører til siste destinasjon på turen, byen Prizren.

Lengde: 15,5 km – Oppstigning: 1260 m – Nedstigning: 1040 m

Overnatting: Hotell i Prizren (dobbeltrom)

Dag 8: 24. september – Guidet bytur Prizren – Minibuss til Pristina

I dag blir det guidet bytur til de mest kjente og historiske bygningene i Prizren: Moskéen, kirken, Hamam og Kale. Vi spiser en god og tradisjonell lunsj på en av de mest kjente restaurantene i Prizren. Etter lunsj tar vi minibussen (ca 1,5 – 2 timer) til hovedstaden Pristina. Her har vi litt tid på egenhånd og vi kan se oss litt om i det som er Europas yngste hovedstad. Vi setter oss ned på en koselig restaurant og spiser middag før vi vender nesa mot flyplassen.

Flyet har avgang kl. 21:00

Anbefalt flyavgang: Direktefly med Norwegian fra Oslo Gardermoen Lufthavn.

Avgang fra OSL lørdag 17. september: Kl. 1725 – Flight DY1908

Retur fra Pristina lørdag 24. september: Kl. 21:30 – Flight DY1909

Pris: 12.590,- NOK

Prisen inkluderer:

 • 3 netter med frokost på hotell i Gjakova og Prizren (delt dobbeltrom)
 • 4 netter med frokost på gjestehus i fjellene (delt flersengsrom).
 • Matpakke på vandredagene (6 dager)
 • Middag på gjestehusene (4 dager)
 • Middag i Prizren (dag 7)
 • Lokal fjellguide på hele turen
 • Transport av bagasje mellom overnattingsstedene
 • Guidet sightseeing i Prizren
 • Norsk turleder: Anne Kristin Rolstad

Prisen inkluderer ikke:

 • Flybilletter
 • Måltider som ikke er beskrevet ovenfor
 • Drikke
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Tips
 • Personlige utgifter

 

VIKTIG INFORMASJON:

NB! Turen er bekreftet. Meld deg på ved å sende oss en mail: elisabeth@vandringpaabalkan. Da får du informasjon vedr. betaling av depositum. 

Du kan også sende en e-mail og melde din interesse (uten å melde deg på), så holder vi deg oppdatert om antall påmeldte underveis.