Home Blog

Langhelg i Bulgarias vakre fjellområder

0

Bli med til de vakre og majestetiske fjellene i Bulgaria. Her får du ikke bare oppleve noen av de høyeste fjelltoppene på hele Balkanhalvøya, men også urørt urskog og utallige vakre innsjøer. Vi gir deg noen av det beste fjellområdene i Bulgaria kan gi deg på en intens langhelg fullspekket med naturopplevelser! 

Høydepunkter: 

 • Mount Vihren – Bulgarias 2. høyeste fjell
 • Den kjente fjellturen “De syv Rilasjøene”
 • Autentisk og lokal mat fra det bulgarske kjøkkenet
 • Byvandring i Sofia

Noen av de høyeste fjellene i Europa finner du i Bulgaria og på denne turen skal vi ta deg med til majestetiske topper, eventyrlige skogsterreng og vakre innsjøer. Området her er både vilt og uberørt og vi unngår folkemengdene som du møter på i andre kjente fjellområder. 

Dette er turen der vi tar deg med til det nest høyeste fjellet i Bulgaria og på hele Balkanhalvøya, Mount Vihren (2.914 moh). Vi skal også gå den kjente fjellturen forbi de syv Rilasjøene. 

Målet med denne turen er ikke bare å komme seg opp til en av de fineste fjelltoppene i Bulgaria, vi skal nyte fantastisk utsikt, vandre i store nasjonalparker og frodige enger, forbi de mange innsjøene og elvene i fjellene, og få et innblikk i den lokale faunaen. Er vi heldige kan vi få et glimt av dyrelivet her også.

Nasjonalparkene Pirin og Rila: 

Nasjonalparken Pirin er på UNESCO´s verdensarvliste og er i dag et 40 hektar stort området som går fra 1.008 moh til 2.914 moh, sørvest i Bulgaria. Området ble satt på verdensarvlisten i 1983 og dekker fjellkjeden Pirin og nasjonalparken Pirin. Unntatt er to områder som er benyttet til skianlegg. Pirin er et meget naturskjønt område med en kombinasjon av høye fjell, grønne enger, mange innsjøer dannet fra isbreer, grotter, fossefall og en rik fauna. Edelweiss er en av blomster artene du kan se som kun finnes i dette området.

Nasjonalparken Rila er den største nasjonalparken i Bulgaria og ligger sørvest i landet. Det er 120 bresjøer i Rila og den kjente fjellturen via De syv Rilasjøene finner du her i tillegg til den høyeste fjelltoppen i Bulgaria, Musala Peak, på 2.925 moh. Den lengste elven på Balkan, Maritsa, starter i dette område. Fjellmassivet Rila er det 6. høyeste i Europa. 

Vår norske turleder og lokale fjellguide på denne turen

Vår norske turleder Mette:

Mette jobber daglig som vernepleier i Oslo. Når hun ikke er på jobb, er hun enten i fjellet der hun er sommerturleder for DNT eller i Oslomarka der hun tar med grupper på hengekøyeturer. Mette er en aktiv og friluftsglad person som elsker å være ute hele året. I 2022 hadde hun hele 101 utenetter i naturen! 

Mette har tidligere vært i Kosovo og Albania med oss som reiseleder. Og i 2023 kan du bli med henne på fjelltur til Bulgaria og Montenegro.

Vår lokale fjellguide Stoyan:

Stoyan er vår mann i Bulgaria. Med over 22 års erfaring som guide, kan Stoyan de bulgarske fjellene inn og ut. Han er stadig på utkikk etter nye og unike oppdagelser i naturen, så vel som kulturelle begivenheter som han inkluderer i turene sine. Stoyan har jobbet som guide i Bulgaria, Romania, Hellas og Tyrkia.

Han har fått prisen «Mountain Leader Award» av  «Bulgarian Mountains and People Association».

Program dag for dag: 

Dag 1: Ankomst Sofia. Vi blir hentet på flyplassen av vår lokale guide og sjåfør og blir kjørt til sentrum av Sofia der vi skal spise lunsj og få et lite glimt av byen. Vi vandrer rundt til fots og går forbi flere av byens attraksjoner; Alexandar Nevski katedralen, regjeringsbygget, Banya Bashi moskeen, synagogen, Nasjonalteateret og det kongelige palasset. Etter dette besøket kjører vi rett til fjellene. Vi ankommer landsbyen Bansko ved foten av Pirinfjellene og sjekker inn på et hyggelig familiedrevet hotell. Vi spiser middag på hotellet og får en briefing av guiden om programmet de neste 3 dagene. 

Måltider inkludert: lunsj – middag

Dag 2: Vi starter de magiske dagene i fjellet med en topptur til Bulgarias nest høyeste topp og den høyeste toppen i Pirinfjellene, nemlig Mount Vihren på 2.914 moh. Vi skal gå en rundtur der vi får se den nordlige delen av Vihren samt Europas sørligste isbre. Turen er en lang tur og er i noen partier noe teknisk krevende, men det er kun det siste stykket opp til toppen som krever noe klyving. Når du står på toppen og nyter den spektakulære utsikten, er det verdt alt strevet. På turen kan vi få se det unike dyre- og plantelivet i Pirinfjellene, med blant annet blomsten Edelweiss og de balkanske gemsene (ligner litt på fjellgeit). Vi spiser medbragt matpakke. 

Vi kjører tilbake til hotellet og gjør oss klar for en middag på en lokal taverna der vi også får oppleve både lokal mat og tradisjonelle musikken. 

 • Lengde: 7 km
 • Høydemeter opp: 1106 m
 • Høydemeter ned: 942 m
 • Vandringstid: 6 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke – middag

Dag 3: Vi skal forflytte oss til nasjonalparken og fjellområde Rila. Vi starter dagen med en 2 timers biltur til Bulgarias landemerke, Rila klosteret. Dette er det største og mest kjente ortodokse klosteret i Bulgaria og ligger på 1.147 moh ved foten av Rilafjellene. Klosteret er på UNESCO´s verdensarvliste. Etter dette besøket fortsetter vi videre i ca 1,5 time til det kjente område “De syv Rilasjøene”. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant. 

Etter lunsj besøker vi Skakavitsa-dalen. Her finner du en urskog med gamle, gigantiske furutrær i uberørt natur. Vi går en rute som tar oss til den eldste fjellhytta i Bulgaria før vi går ned igjen til bunnen av dalen der vi kan nyte synet av den imponerende Skakavitsafossen med sine 73 meter. Vi overnatter i et lite hotel dypt inne i Rilaskogene. 

 • Lengde: 7,5 km
 • Høydemeter opp: 524 m
 • Høydemeter ned: 524 m
 • Vandringstid: 4 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke – middag

Dag 4: Vi spiser frokost og blir fraktet til startpunktet for vandreturen vår (10 minutter). Vi starter med stolheisen opp på fjellet slik at vi kan starte turen i høyden. Denne dagen skal vi gå i et området som kan tilby vandrere turer i en av Bulgarias mest vakre og også mest populære fjellområder; De syv Rilasjøene. 

Dette er 7 innsjøer som alle har fått navn etter sin form og utseende. For eksempel så heter den høyest beliggende av innsjøene, Tåren, på grunn av det klare vannet og den nest høyeste har fått navnet Øyet etter den ovale formen. Alle innsjøene befinner seg på mellom 2100 og 2500 meter over havet. Vi nyter medbragt matpakke underveis. Dagens tur er en rundtur og vel tilbake blir vi hentet av sjåføren vår før vi blir kjørt til flyplassen. 

 • Lengde: 8,2 km
 • Høydemeter opp: 597 m
 • Høydemeter ned: 597 m

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Nivå: Middels +

God fysisk form. Bør ha gått i ulendt terreng med stigning. Det er noe klyving på toppturen opp til Mount Vihren.

Terreng: Frodig fjellterreng og mye stein på toppturen. 

Dato: 6. – 9. september 2023

Pris: 8.990,- NOK

Enkeltromstillegg: 1.200,-

Fly: Direktefly med Norwegian fra Oslo til Sofia

Avreise fra Oslo 6. september kl. 07:35 (ankomst Sofia kl. 11:40) – DY1576

Hjemreise fra Sofia 9. september kl. 20:50 (ankomst Oslo kl. 22:55) – DY1577

Pris på flybillett sjekket juli 2023: ca. 2.500,- inkl. innsjekket bagasje 

Påmelding gjøres ved å sende en mail til elisabeth@vandringpaabalkan.no eller mettelangnes@hotmail.com.

NB! Turen gjennomføres ved 6 påmeldte. Ved påmelding betaler du et depositum på 25% av salgsprisen. IKKE kjøp flybillett før turen er bekreftet fra oss. Hvis turen ikke gjennomføres pga for få påmeldte, betaler vi tilbake depositumet. 

Prisen inkluderer:

 • 3 overnattinger inkludert frokost
 • Måltider spesifisert i programmet
 • All lokal transport
 • Lokal, sertifisert fjellguide: Stoyan Shirov
 • Norsk turleder: Mette Langnes
 • Billetter til skiheis

Hva er ikke inkludert: 

 • Flybillett
 • Drikke til maten
 • Tips og personlige utgifter 

 

Velkommen til Bulgaria og Balkan med oss! 

Fotturer og lokale opplevelser i Nord-Makedonia

0

En uke med vandring, avslapping og opplevelser til UNESCO-byen Ohrid. En tur der du blir kjent med Makedonia og får en smakebit av både Albania og Kosovo.

Nord-Makedonia byr på fantastiske fjellandskap og krystallklare innsjøer, og er en vakker og uoppdaget destinasjon for naturelskere, historieinteresserte og matglade. Her finner vi spektakulære vandreruter, sjarmerende og bortgjemte landsbyer, gjestfrie og imøtekommende mennesker, et spennende kjøkken og god lokal vin.

På denne turen tar vi deg med til hele 3 land; Nord-Makedonia, Albania og Kosovo. Alle tre landene ligger i det sørvestlige hjørnet av Balkan og har en rik natur og kulturarv som de lokale mer enn gjerne viser fram til deg som gjest.

Vi ankommer med fly til hovedstaden Pristina i Kosovo. Herfra reiser vi til Nord-Makedonias hovedstad Skopje og tilbringer en dag med å suge inn inntrykk, lukter og stemningen i den gamle ottomanske basaren og den spennende sentrumskjernen. Det blir også en vandretur i høyden bak byen, samt et besøk til den spektakulære Matka-kløften. 

Det neste stoppet på turen er byen Ohrid og Ohridsjøen, som er ansett som en av de eldste eksisterende innsjøene i Europa helt tilbake så langt som mellom 3 til 5 millioner år siden. Ved bredden av Ohridsjøen ligger Ohrid by, en av de eldste humane boplassene i Europa. I 1979 fikk byen og innsjøen Ohrid plass på UNESCO sin liste for verdensarv, som et av 28 slike steder i verden.

Vi skal på vandring i områdene rundt Ohridsjøen og se den både fra den makedonske og den albanske siden, da grensen mellom de to landene går midt i innsjøen. Vi skal besøke Korca, en by i Albania og besøke byens tradisjonelle marked og basar.

Ved siden av de kulturelle opplevelsene, blir det nydelige vandreturer i fjellene rundt Ohrid. Her skal vi til Galicicafjellet mellom Ohridsjøen og Prespasjøen der du garanteres storslått utsikt. 

Turens høydepunkter: 

 • Oppdag makedonsk og albansk kultur
 • Bli kjent med lokale tradisjoner 
 • Opplev UNESCO-stedet Ohrid
 • Besøk 3 land på en og samme tur

Program dag for dag

Dag 1: Vi ankommer flyplassen i Pristina kl 20:55 og blir møtt av vår lokale guide. I bussen får vi sandwich/snacks og litt drikke som vi kan nyte på reisen over til Nord-Makedonia. Bussturen til vårt hotell i Skopje tar ca 1,5 time. Vi ankommer sent og sjekker inn på hotellet for en god natts søvn. 

Måltider inkludert: snacks/sandwich på bussen

Dag 2: Etter frokost setter vi oss i bussen og vi blir kjørt opp til foten av Vodnofjellet. Herfra tar vi fjellheisen opp til toppen på 1.060 m.o.h. På toppen får vi nydelig utsikt over Skopje som er en by på størrelse med Oslo (ca. 700 000 innbyggere). Skopje strekker seg 26 km langs elva Vardar.

Fra toppen skal vi gå videre til Matka som er en spektakulær kløft med blant annet muligheter for både rafting og padling. Det er også 5 forskjellige grotter her, hvorav 2 er åpne for publikum.  Disse grottene huser en av de dypeste undervannsgrottene i verden! 

Når vi nærmer oss kløften får vi en storslagen utsikt over Skopje og etter 12 km kommer vi fram til selve kløften med navnet Matka canyon. På veien går vi forbi et ortodokst kloster fra det 16. århundre, dedikert til St. Andreas. Dette er et perfekt sted for å nyte matpakka og hvile beina før vi tar fatt på stien ned til bunnen av kløften. Vel nede blir vi hentet av sjåføren og blir kjørt tilbake til hotellet vårt i Skopje. 

Vi møtes før middag til en liten rundtur i Skopje. Etter rundturen kan vi nyte lokal shopping eller bare kikke litt rundt i den gamle ottomanske basaren og besøke Mor Theresa’s minnested. Vi spiser middag på en tradisjonell restaurant i byens eldste hus datert helt tilbake til 1836.

 • Avstand: 12 km
 • Høydeforskjell: 0 meter opp, 740 meter ned
 • Vandringstid: 4 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Dag 3: Etter frokost blir det en transportetappe i bussen til Ohrid. Det blir et kort stopp på veien og vi spiser lunsj når vi kommer frem til UNESCO-byen Ohrid. Vi skal bo på vingården Mal. Sv. Kliment som ligger i gamlebyen. Etter lunsj får vi en guidet spasertur rundt i Ohrid der vi skal bli bedre kjent med den gamle bydelen. Her vil vi se tradisjonelle bygninger på rad og rekke i de trange brosteinsbelagte gatene samt et utall sjarmerende bysantinske kirker. Vår lokale guide vil fortelle om blandingen av romersk, bysantinsk, ottomansk, middelaldersk og moderne påvirkning i denne unike byen. Om kvelden har vi valgfri vinsmaking under middagen der vi skal smake hele fire ulike makedonske viner. 

Måltider inkludert: Frokost – middag & vinsmaking

Dag 4: Etter frokost har vi en halvtimes kjøretur til landsbyen Velestovo som ligger på ca 1.070 m.o.h. Vi skal vandre 10 km opp til 1200 m.o.h. og tilbake til landsbyen Elshani som ligger på 890 m.o.h. Dette er en vandring med middels vanskelighetsgrad der vi går gjennom gamle landsbyer med steinbygninger. På turen skal vi nyte storslått utsikt over den vakre Ohridsjøen. Turen tar omtrent tre timer og etterpå setter vi kursen mot Bay of Bones som i tillegg til å være et utendørsmuseum, er et perfekt sted for oss å sette oss ned for å nyte matpakka. 

Bay of Bones er en rekonstruert neolittisk bosted, der vi får lære om livet i prehistoriske tider. Bostedet ble bygget på en plattform plassert på treplanker som var festet i bunnen av innsjøen. En trebro ble brukt for å forbinde boplassen med sjøbredden. Undersøkelser har avslørt rester av over 6000 trestokker på bunnen av sjøen, i tillegg til en mengde arkeologisk materiale som kan dateres til slutten av bronsealderen og begynnelsen av jernalderen. Etter besøket på Bay of Bones reiser vi tilbake til Ohrid der vi har kvelden til fri disposisjon. Vår guide anbefaler en god restaurant ved innsjøen der vi kan spise middag.

 • Avstand: 10 km
 • Høydeforskjell: 130 meter opp, 310 meter ned
 • Vandringstid: 3 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Dag 5: Etter frokost venter et nytt eventyr i fjellet og det som blir vår lengste vandring på denne turen. Bussen tar oss til landsbyen Gorna Belica på 1.450 m.o.h. hvor vi skal vandre gjennom et vakkert skogsområde i Jablanicafjellet. Dette er et området med veldig få turister. Vi er i nærheten av den albanske grensen og har åpen utsikt til fjellet Crn Kamen (Black Stone), som er 2.257 meter høyt.

Vi går til fots til toppen av fjellet, der vi kan nyte utsikten over et fjellvann og området rundt. Vi slår oss ned ved vannet og nyter dagens niste. Etter pausen fortsetter vi gjennom frodige enger tett skog ned til landsbyen Vevcani, der vi spiser middag. Restauranten vil gi oss en velfortjent måltid med makedonske retter og vin. Sjåføren henter oss i Vevcani og tar oss tilbake til hotellet i Ohrid. 

 • Avstand: 13 km
 • Høydeforskjell: 890 meter opp, 1367 meter ned
 • Vandringstid: 6-7 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Dag 6: Etter frokost forlater vi hotellet og setter kursen mot den albanske grensen. I dag skal vi ha kulturelle opplevelser i byene Pogradec og Korca in Albania. Vår guide vil fortelle oss om den lokale livsstilen og den nære og fjerne historien til Albania og dette grenseområdet. Vi skal smake tradisjonell albansk mat på en lokal uterestaurant i Korca etter at vi har besøkt sentrum, det gamle markedet og et tårn med nydelig utsikt. Vi kjører tilbake til Pogradec før vi krysser grensen til Nord-Makedonia, der vi setter kursen mot St. Naum, et kloster fra det 9. århundre der vi kan spise middag ved Ohridsjøen. Etter middag og et besøk i de lokale håndverksbutikkene vil sjåføren ta oss tilbake til Ohrid, en tur på ca. 50 minutter. 

Måltider inkludert: frokost

Dag 7: Vi sjekker ut av hotellet etter frokost og kjører til Mavrovo nasjonalpark. Vi lar bagasjen være i bussen mens vi går på en ny vandringstur, før vi spiser lunsj på den eksklusive restauranten St. Jovan Bigorski. Etter en kjøretur på rett under to timer kommer vi fram til landsbyen Lazaropole på 1.290 meters høyde der vi starter vandringen som ender i en annen landsby, Rosoki på 980 meters høyde. På veien går vi forbi en hule og vi har nydelig utsikt over den høstkledde nasjonalparken Mavrovo. Turen er bare 5,5 km lang, og følger en sti som i gamle dager ble brukt av landsbyboere som drev handel med nabolandsbyen. Etter turen vil sjåføren frakte oss til en eksklusiv tradisjonell restaurant der vi får nyte tradisjonell makedonsk mat i storslåtte omgivelser. 

Etter måltidet reiser vi mot grensen til Kosovo, og ankommer Pristina på turens siste kveld. Vi skal bo på **** Hotel Garden i sentrum av byen. Her kan de som ønsker ta seg en tur ut for å nyte storbylivet eller roe ned med et glass vin i hotellets koselige bar. 

 • Avstand: 5,5 km
 • Høydeforskjell: 0 meter opp, 290 meter ned
 • Vandringstid: 2 timer

Inkluderte måltider: frokost – matpakke

Dag 8: På den siste dagen, etter frokost, får vi en guidet rundtur i Pristina. Vi finner en koselig restaurant og spiser lunsj sammen og bruker resten av dagen slik vi selv ønsker. Vi har hele dagen til rådighet da vi har et sent fly hjem. Flyet går fra Pristina kl 21:35.

Pris: 19.900.- (Enkeltromstillegg: 2.240,-)

Hva er inkludert: 

 • 7 netter med frokost i 3-, 4- og 5- stjernershoteller i Skopje (Alexandar II Hotel (www.hotelalexandar.mk), Ohrid (www.vilamalsvetikliment.com ) og Pristina (Hotel Garden (www.hotelgarden-ks.com)
 • Flyreise tur/retur Oslo – Pristina
 • 4 matpakker til lunsj (dag 1, 2, 4 og 5)
 • 1 lunsj på restaurant (dag 7)
 • 1 middag med vinsmaking (dag 3)
 • Guidet sightseeing i Makedonia (Skopje dag 2, Ohrid dag 3), Albania (dag 6) og Kosovo (dag 8)
 • Lokale engelsktalende vandringsguide
 • Norsk turleder: Elisabeth
 • Inngangsbillett til Galicica nasjonalpark og Mavrovo
 • Inngangsbillett til Virgin Perivlepta-kirken i Ohrid
 • Inngangsbillett til Tsar Samuil’s festning
 • Inngangsbillett til Bay of Bones
 • Inngangsbillett til Vevcanikilden
 • Inngangsbillett under besøket i Korca

Hva er ikke inkludert:

 • Inngangsbillett til kirker, museer og andre steder som ikke er spesifisert i programmet
 • Reiseforsikring

Denne turen gjennomføres i samarbeid med Vilja. Mer informasjon og påmelding gjøres direkte hos Vilja. Klikk på denne linken for å komme direkte til denne turen på Vilja sine sider.

Øko-camp, topptur og rafting i Montenegro

0

Dette er en tur for alle som ønsker å være i ett med naturen. Vi skal bo på en øko-camp i fjellene, besøke nasjonalparkene Durmitor og Biogradska Gora med sin fantastiske natur og unike urskog. Vi skal på rafting i elven Tara og nyte en dag på stranden ved Kotor-bukten. 

Høydepunkter: 

 • Øko-camp i fjellene
 • Topptur til Crna Glava på 2.139 moh
 • Lokal mat fra det montenegrinske kjøkkenet
 • Nasjonalparkene Durmitor og Biogradska Gora
 • Rafting i eleven Tara
 • Bading og avslapping i kystbyen Herceg Novi

Dette er en tur for alle som ønsker å være i ett med naturen. Vi skal blant annet bo på en øko-camp i fjellene. Campen er bygget akkurat slik de opprinnelige fjellfolkene bodde. Campen består av små, koselige hytter med komfortable senger. Vi spiser hjemmelaget mat i en felleshytte der det også er en stor peis. Campen har felles, moderne dusj- og toalettfasiliteter. 

Vi tilbringer det meste av tiden her ved Mount Bjelasica, men vi skal også besøke den koselige lille byen Kolasin. Her finner vi et av de nyeste klostrene i Montenegro som ble bygget på 1990-tallet. Vi spiser en god middag på en av de lokale restaurantene i Kolasin. 

Vi skal også besøke nasjonalparkene Durmitor og Biogradska Gora som ligger helt nord-øst i Montenegro. Begge områdene har en fantastisk natur og består blant annet av urskog som nå er under beskyttelse. 

Vi skal bo i fjellbyen Zhabljak som ligger helt i utkanten av nasjonalparken Durmitor hvor vi skal ha en fin vandredag. 

En av forklaringene bak navnet “Durmitor”, er at det kommer fra det celtiske ordet “dru mi tore” som betyr “et fjell full av vann”. En av de største attraksjonene her er nemlig de 18 innsjøene bestående av brevann. Den meste kjente av disse, er Crnosjøen. Alle bresjøene befinner seg over 1500 moh. 

Vi avslutter turen ved Adriaterhavskysten ved den koselige landsbyen Herceg Novi som ligger ved Kotor Bay. Her skal vi la føttene få hvile og bare nyte strandliv og sol.

Bjelasica er hovedbyen i dette fjellområdet som ved siden av å være en populær skidestinasjon, nå er en attraktiv sommerdestinasjon. Det er populært å bo i det som tidligere var gjeterhytter og det finnes mange fine turstier her. 

Durmitor er en nasjonalpark som siden 1980 har stått på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du Tara canyon som er en 80 km lang og 1300 meter dyp kløft, noe som gjør den til den nest største i verden etter Grand Canyon. Det er her det meste av fjellturismen i Montenegro er og de fleste turistfasilitetene befinner seg i området rundt byen Zabljak.  

Herceg Novi ligger ved kysten av Kotorbukta helt inntil grensen til Kroatia. Denne hyggelige kystbyen har en 7 km lang havnepromenade og mange autentiske restauranter. 

Program dag for dag: 

Dag 1: Ankomst Tivat flyplass kl. 00:00

Vi blir hentet på flyplassen av vår lokale fjellguide og sjåfør. Vi skal til fjellene nord i Montenegro, så vi har en transportetappe til Kolasin på mellom 3 og 3,5 time. Underveis stopper vi underveis for å spise en god lunsj samt besøker klosteret Moraca fra 1252. Vi kommer frem til hotellet vårt på ettermiddagen. Kolasin er en koselig by beliggende på 800 moh og ligger ved foten av fjellkjeden Bjelasica i nasjonalparken Biogradska Gora. 

Vi sjekker inn på Hotel Cile og spiser vår første middag sammen på Vodenica restaurant. 

Måltider inkludert: Lunsj – Middag

Dag 2. Frokost på hotellet og avreise kl 8:30.

Vi setter fra oss bagasjen i resepsjonen og tar jeep (ca. 30 minutter) til klosteret Cirilovac hvor vi skal starte dagens vandring. Vandreturen starter i frodige omgivelser og vi får raskt flott utsikt over området. Vi skal vandre til vårt neste overnattingssted som er øko-campen Vranjak. Her skal vi overnatte i 2 netter. Vi spiser medbrakt matpakke til lunsj og hjemmelaget middag i campen. 

NB! Det er viktig at du pakker med deg det du trenger for de 2 neste overnattingene og bærer dette med deg i sekken. Bagasjen blir igjen i Kolasin. 

 • Lengde: 12 km
 • Høydemeter opp: 600m
 • Høydemeter ned: 300m
 • Høyeste punkt: 1.915 moh
 • Effektiv gangtid: 4 ½ time 

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 3: I dag skal vi starte vandringen fra campen vår. Vi vandrer først opp til toppen Zekova Glava. Herfra vandrer vi videre langs en rygg mot den høyeste toppen til fjellkjeden Bjelasica; Crna Glava på 2.139 moh. Vi går videre en annen sti tilbake til campen slik at vi får en fin rundtur. Vi spiser medbragt matpakke på turen. På kvelden samles vi rundt peisen i den store hytta og spiser nok en deilig og lokal middag. 

Ved dårlig vær er det mulighet for å ta en dagstur til en idyllisk innsjø i stedet. 

 • Lengde: 16 km
 • Høydemeter opp: 750 m
 • Høydemeter ned: 750 m
 • Høyeste punkt: 2.139 moh
 • Effektiv gangtid: 6 timer 

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 4: Vi spiser frokost og sjekker ut av campen. Bagasjen settes igjen og vi starter vandreturen fra campen. På veien stopper vi innom en annen typisk gjeterhytte (“katun”). Vi tar en liten snack-stopp og får mulighet til å smake på litt lokal mat som blir produsert på gården. Herfra går det nedover gjennom skogen. Dette er en av de få gjenværende urskogene i Europa. Vi befinner oss nå i det vernede området som er nasjonalparken Biogradska gora og vårt mål for dagen er en idyllisk innsjø hvor vi kan ta en forfriskende dukkert om vi vil. 

Herfra blir vi hentet av bussen som kjører oss til vår neste destinasjon som er fjellbyen Zabljak som ligger helt inntil nasjonalparken Durmitor. Bussturen tar ca 1,5 time og vi kjører gjennom Tara canyon som er den dypeste canyon i Europa. Vi sjekker inn og spiser middag på hotellet.

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

 • Lengde: 12 km
 • Høydemeter opp: 300 m
 • Høydemeter ned: 900 m

Dag 5: I dag skal vi til elven Tara og prøve rafting. Transport til raftingen tar ca 30 minutter og her får vi alt nødvendig utstyr vi trenger til dette. Du trenger selv å ha med badetøy og tørt tøy til etter raftingen. Raftingen tar mellom 1 til 1,5 time avhengig av vannmengden i elven. Vi spiser lunsj ved raftingcampen før vi vender tilbake til det samme hotellet i Zabljak. Vi har litt egentid på ettermiddagen før vi møtes til felles middag på hotellet. 

Dag 6:Etter frokost blir vi fraktet i bussen (ca. 20 minutter) til området rundt fjellkjeden Durmitor. Ruten blir valgt etter værforholdene. Vi spiser medbragt matpakke. Middag på hotellet. 

Valg av rute blir valgt dagen i forveien og briefing om dette skjer under middagen.

 • Lengde: opp til 15 km (fleksibelt)
 • Høydemeter opp/ned: avhengig av rutevalg
 • Effektiv gangtid: 4-5 timer 
 • Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 7: Etter en tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet. Vi kjører rett ned til kysten (ca. 3,5 time) for å nyte en dagen ved sjøen med bading og soling. Vi spiser lunsj på en koselig restaurant i nærheten av stranden. På ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet og slapper litt av før vi møtes til vår siste felles middag. Vi går langs den idylliske promenaden og spiser middag på en tradisjonell restaurant. 

Måltider inkludert: Frokost – Middag

Dag 8: Avgang til flyplassen i Tivat etter frokost

Nivå: Middels +

God fysisk form. Bør ha gått i ulendt terreng med stigning. 

Terreng: frodig fjellterreng og en del stein på toppturene. 

Inkludert: 

 • 7 netter B&B 
 • All lokal transport ifølge programmet
 • Lokal engelsktalende fjellguide under hele reisen
 • Norsk reiseleder: Elisabeth
 • Rafting i Taraelven
 • Matpakke på vandredagene 
 • Middag alle dager (ikke avreisedagen)

Denne turen gjennomføres i samarbeid med Vilja. Mer informasjon og påmelding gjøres direkte hos Vilja. Klikk på denne linken for å komme direkte til denne turen på Vilja sine sider.

 

Bli med til Balkans svar på Mount Everest

0

Bli med til Balkans svar på Mount Everest. Her får du majestetiske fjell, urørt urskog og utallige vakre innsjøer. Turen avsluttes med avslappende thermal spa i et av Bulgarias kjente spa byer.

Høydepunkter: 

 • Musala Peak – Bulgarias høyeste fjell
 • Mount Vihren – Bulgarias 2. høyeste fjell
 • Den kjente fjellturen “De syv Rilasjøene”
 • Termal spa 
 • Autentisk og lokal mat fra det bulgarske kjøkkenet
 • Alexandar Nevski katedralen i Sofia

Noen av de høyeste fjellene i Europa finner du i Bulgaria og på denne turen skal vi ta deg med til majestetiske topper, eventyrlige skogsterreng og vakre innsjøer. Området her er både vilt og uberørt og vi unngår folkemengdene som du møter på i andre kjente fjellområder. 

Dette er turen der vi tar deg med til det aller høyeste fjellet i Bulgaria og på hele Balkanhalvøya, nemlig Musala Peak (2.925 moh). Om ikke en topptur er nok, så står Bulgarias nest høyeste topp, Mount Vihren (2.914 moh), på agendaen også. Dette er turen for deg som liker høye, majestetisk fjell i uberørt og vakker natur! Vi skal også gå den kjente fjellturen forbi de syv Rilasjøene. 

Målet med denne turen er ikke bare å komme seg opp til de høyeste toppene, vi skal nyte fantastisk utsikt, vandre i store nasjonalparker og frodige enger, forbi de mange innsjøene og elvene i fjellene, og få et innblikk i den lokale faunaen. Er vi heldige kan vi få et glimt av dyrelivet her også. Turen avsluttes med en dag i en av de kjente SPA byene i Bulgaria. Her skal kroppen få hvile etter flere strabasiøse og minnerike fjellturer. 

Nasjonalparkene Pirin og Rila: 

Nasjonalparken Pirin er på UNESCO´s verdensarvliste og er i dag et 40 hektar stort området som går fra 1.008 moh til 2.914 moh, sørvest i Bulgaria. Området ble satt på verdensarvlisten i 1983 og dekker fjellkjeden Pirin og nasjonalparken Pirin. Unntatt er to områder som er benyttet til skianlegg. Pirin er et meget naturskjønt område med en kombinasjon av høye fjell, grønne enger, mange innsjøer dannet fra isbreer, grotter, fossefall og en rik fauna. Edelweiss er en av blomster artene du kan se som kun finnes i dette området.

Nasjonalparken Rila er den største nasjonalparken i Bulgaria og ligger sørvest i landet. Det er 120 bresjøer i Rila og den kjente fjellturen via De syv Rilasjøene finner du her i tillegg til den høyeste fjelltoppen i Bulgaria, Musala Peak, på 2.925 moh. Den lengste elven på Balkan, Maritsa, starter i dette område. Fjellmassivet Rila er der 6. høyeste i Europa. 

Program dag for dag: 

Dag 1: Ankomst Sofia. Vi blir hentet på flyplassen av vår guide og sjåfør og blir kjørt til sentrum av Sofia der vi skal spise lunsj og få et lite glimt av byen. Vi besøker byens landemerke; Alexandar Nevski katedralen. Etter dette besøket kjører vi rett til fjellene. Vi ankommer Panichishte i Rila der vi skal bo på et koselig, familiedrevet hotell. Vi sjekker inn og møtes til middag der guiden vår vil ha en gjennomgang av ukens program. 

Dag 2: Vi spiser frokost og blir fraktet til startpunktet for vandreturen vår. Vi startet med stolheisen opp på fjellet før vi skal gå en av Bulgarias mest vakre og også mest populære fjellturer; De syv Rilasjøene. Dette er 7 innsjøer som alle har fått navn etter sin form og utseende. For eksempel så heter den høyest beliggende av innsjøene, Tåren, på grunn av det klare vannet og den nest høyeste har fått navnet Øyet etter den ovale formen. Alle innsjøene befinner seg på mellom 2100 og 2500 meter over havet. Når vi kommer helt opp på fjellryggen, kan vi se alle 7 innsjøene samtidig. Vi følger eggen opp til Mount Malyovitsa på 2.729 moh. Denne fjelltoppen er selve symbolet til denne regionen i Bulgaria. Fra toppen nyter vi en 360 graders utsikt til de utallige fjelltopper og isbreer. Fra toppen går vi ned i dalen med samme navn. Vi blir hentet av sjåføren vår og det er en kort busstur tilbake til hotellet. Felles middag på kvelden.  

 • Avstand: 16,8 km
 • Høydeforskjell: 1042 meter opp, 1361 meter ned
 • Vandringstid: 7 timer

Dag 3: Frokost og transport (30 minutter) til Borovets skianlegg. Dette er dagen vi skal til Musala Peak (2.926 moh), den høyeste toppen i Bulgaria og hele Balkan. Vi starter dagen med en gondolbane slik at vi kan starte vandreturen litt opp i høyden. Vi går bort til toppen og nyter nydelig utsikt til fjellområdene rundt. Vi spiser medbrakt matpakke før vi følger stien tilbake til gondolen. Vel nede blir vi hentet av sjåføren vår og fraktet tilbake til hotellet vårt. Middag på kvelden. 

 • Avstand: 11,5 km
 • Høydeforskjell: 658 meter opp, 658 meter ned
 • Vandringstid: 6 timer

Dag 4: I dag skal beina få hvile litt. Vi får en transportetappe til Bansko som ligger ved foten av Pirin, en fjellkjede sørvest i Bulgaria. Hvis vi ønsker det, kan vi på ettermiddagen ta en tur med gondolen for å nyte utsikt og få en oversikt over landskapet vi skal vandre i de neste 2 dagene. Vi bor på et koselig familiehotell i Bansko. Middag på kvelden.  

Dag 5: Frokost etterfulgt av en halvtimes kjøretur til dagens startpunkt som er Vihren hut. I dag skal vi vandre i nok et naturskjønt område. Dagen starter med utsikt opp til Vihren (2.914 moh), den andre høyeste toppen i Bulgaria og morgendagens turmål. Vi passerer noen av de 16 innsjøene i dette området. Vi går forbi innsjøen Vasilashki og gjennom Todorinaporten som tar oss til fjellhytta Demyanitsa hvor vi kan nyte en varm kopp te eller hjemmelaget suppe før vi går videre. Herfra skal vi følge elven nedover før vi møter sjåføren vår som tar oss tilbake til Bansko. Middag og overnatting på samme hotell som dagen før. 

 • Avstand: 14,7 km
 • Høydeforskjell: 966 meter opp, 1237 meter ned
 • Vandringstid: 7 timer

Dag 6: I dag skal vi på topptur til Bulgarias nest høyeste topp og den høyeste toppen I Pirinfjellene, nemlig Mount Vihren på 2.914 moh. Vi skal gå en rundtur der vi få se den nordlige delen av Vihren samt Europas sørligste isbre. Turen er en lang tur og er i noen partier noe teknisk krevende, men det er kun det siste stykket opp til toppen som krever noe klyving. Når du står på toppen og nyter den spektakulære utsikten, er det verdt alt strevet. På turen kan vi få se det unike dyre- og plantelivet i Pirinfjellene, med blant annet blomsten Edelweiss og de balkanske gemsene (ligner litt på fjellgeit).

Etter middag i Bansko har vi en drøy times kjøretur (1 time og 15 min) til den kjente SPA byen Sadanski. Her skal vi bo på et 4-stjerners hotell med egne SPA fasiliteter. 

 • Avstand: 10,2 km
 • Høydeforskjell: 1268 meter opp, 1018 meter ned
 • Vandringstid: 6 timer

Dag 7: I dag skal vi gi kroppen hvile og vi skal nyte hotellets termalspa. Temperaturen i termalbadene holder mellom 42 og 81 grader. Skulle du allikevel ha lyst til å vandre litt denne dagen, ligger hotellet vakkert til rett ved vakker skog med flere turmuligheter.  Vi spiser turens siste middag sammen og overnatter på det samme hotellet. 

Dag 8: Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. Vi kjører til Melnik, en by som ligger på 440 moh ved foten av Pirinfjellene. Byen har knappe 400 innbyggere og er den minste byen i Bulgaria. Melnik har fått beholde bystatusen av historiske årsaker og hele 96 bygninger er kulturminner. Byen ligger også midt i et meget godt vindistrikt, så muligheten for vinsmaking er til stede. Transport til flyplassen. 

Pris: 17.500,- (Enkeltromstillegg: 1.960,-)

Inkludert: 

 • 7 netter B&B 
 • Flyreise
 • All lokal transport ifølge programmet
 • Lokal engelsktalende fjellguide under hele reisen
 • Norsk turleder fra Vilja
 • Matpakke på vandredagene (dag 2,3,5 og 6)
 • Middag alle dager (ikke avreisedagen)
 • Billetter til stolheis og gondol (dag 2 og 3)

Nivå: Middels +

God fysisk form. Bør ha gått i ulendt terreng med stigning. 

Terreng: Frodig fjellterreng og en del stein på toppturene. 

Dato: 3. juli – 10. juli 2023

Denne turen gjennomføres i samarbeid med Vilja. Mer informasjon og påmelding gjøres direkte hos Vilja. Klikk på denne linken for å komme direkte til denne turen på Vilja sine sider.

Fjelltur langs kysten av Montenegro

0

Fjelltur langs kysten av Montenegro

Bli med på fjellvandring langs kysten av Montenegro. Vi skal gå gjennom vakre nasjonalparker, passere flere flotte utsiktspunkter der vi kan se utover mot Adriaterhavet og Shkodërsjøen. Vi skal dra på båttur og oppleve sjarmerende gamlebyer. Dette er turen for deg som liker å vandre, være i vakker og urørt natur, liker å oppleve lokal kultur og et spennende kjøkken. Montenegro er ennå en destinasjon i Europa som for mange ikke er så kjent som en feriedestinasjon. Bli med nå før det blir like populært her som i nabolandet Kroatia!

Høydepunkter

 • Oppdag Montenegro fra majestetiske fjelltopper med utsikt over Adriaterhavskysten og Kotor Bay
 • Besøk til UNESCO-stedene Kotor og Perast
 • 6 dager med vandring
 • Nasjonalparkene Shkodërsjøen og Lovćen
 • Byvandring i de historiske byene Cetinje og Kotor

Dag for dag programmet

Dag 1: Avreise Oslo – Dubrovnik (Ankomst Dubrovnik flyplass kl 00:00)

Vi blir hentet i minibuss og fraktet fra flyplassen til vår første destinasjon i nasjonalparken Lovcen, Ivanova Korita. Kjøreturen tar mellom 3 og 4 timer. Vi kjører gamleveien til Mount Lovchen som tar oss gjennom 25 hårnålsvinger. Bussturen alene er en flott tur med mange fine utsiktspunkter. Vi skal bo på hotellet Monte Rosa som ligger vakkert til midt i nasjonalparken. Vi bruker ettermiddagen til å slappe av og lade opp til de neste dagene som vil bli fylt med flotte tur- og naturopplevelser. Vi spiser middag sammen på en restaurant i området. Under middagen får vi en briefing på hva som skal skje i dagene vi har foran oss.

Hotel Monte Rosa i Ivanova Korita er vår base de neste 4 dagene.

Dag 2: Første vandringsdag, 5 timer, 12,5 km, 550 høydemeter opp og 550 høydemeter ned

I dag skal vi gå en rundtur som starter og slutter rett ved hotellet.
Vandreturen går fra Ivanova Korita til landsbyen Majstori, via Babina glava og fjelltoppen Trestenik. På toppen nyter vi en storslagen utsikt før vi går vi tilbake til hotellet. Felles middag på en restaurant i området.

Dag 3: Andre vandringsdag, 6 timer, 9,5 km, 20 høydemeter opp og 680 høydemeter ned

Etter en tidlig frokost blir vi fraktet i minibuss ca 30 minutter til turens startpunkt, Belvedere. Vandringen går fra Belvedere til landsbyen Dobrsko, Cekling og ender i Rijeka Crnojevica.

I Rijeka Crnojevica tar vi turen innom en cafè for kaffe og forfriskninger. Etter denne lille pausen skal vi på en båttur på Shkodërsjøen. Båtturen ender ved Karuc der vi skal nyte en deilig lunsj med fisk fra Shkodërsjøen. Etter lunsjen blir vi hentet med minibussen og kjørt til Cetinje, den tidligere hovedstaden i Montenegro. Vi får en liten guidet bytur i Cetinje der vi blant annet får se den gamle ambassaden og flere andre historiske bygninger. Vi spiser middag på en av de hyggelige restaurantene i Cetinje. Transport tilbake til Ivanova Korita (ca. 30 minutter).

Dag 4: Tredje vandringsdag, 4 timer, 9,5 km, 500 høydemeter opp og 500 høydemeter ned

I dag skal vi gå en rundtur som starter og slutter rett ved hotellet. Vi skal gå via landsbyen Bjeli Bostur før vi når toppen av Jezerski Vrh på 1.657 moh. Vi spiser medbragt lunsj på veien. Når vi når toppen av Jezerski Vrh, kan vi besøke Njegosh masoleumet før vi nyter forfriskninger på en restaurant like ved toppen. Vi går tilbake til hotellet og kan bruke
ettermiddagen til å slappe litt av på hotellet som har svømmebasseng og badstu. Vi spiser middag på en restaurant i området.

Dag 5: Fjerde vandringsdag, 4 timer, 9 km, 60 høydemeter opp og 1300 høydemeter ned

Vi sjekker ut av hotellet vårt i nasjonalparken, og blir fraktet til vandringens startpunkt Vidikovac (ca. 15 minutter). Herfra skal vi gå helt ned til UNESCO-byen Kotor. Dagens etappe går bare nedover og går via landsbyen Zanjev do og Pracista plato. Vi når den gamle festningen i Kotor før vi ender i gamlebyen. Vi nyter en kaffe og forfriskninger på en café før vi får en guidet bytur i gamlebyen. Fra Kotor tar vi buss til Perast og sjekker inn på vårt gjestehus som opprinnelig er et gammelt kloster fra 1600-tallet. Her skal vi bo de neste 3 dagene. Gjestehuset har enkel standard, men tar igjen med sjarm og en flott utsikt over Perast. På kvelden kan vi ta en rusletur langs promenaden i Perast før vi setter oss ned på en av de hyggelige restaurantene nede ved vannkanten.

Dag 6: Femte vandringsdag, 6 timer, 16 km, 750 høydemeter opp og 750 høydemeter ned Vi nyter en deilig frokost på terrassen til det gamle klosteret. Terrassen er bygget i barokkstil og har nydelig utsikt over bukten og Perast. Vi tar en liten båttur ut til øya ”Lady of the Rocks” og får en omvisning i den sjarmerende kirken og kirkemuseet. Etter besøket på denne øya, tar vi båten videre til Donji Stoliv som ligger på den andre siden av bukten. Herfra starter vandringen som går over fjellet Vrmac og over til gamlebyen i Kotor. Vi tar en velfortjent forfriskning på en av de koselige caféene. Vi bestemmer selv om vi vil spise middag i Kotor eller Perast. Fra Kotor tar vi lokalbuss tilbake til Perast (ca. 25 minutter).

Dag 7: Sjette og siste vandringsdag, 6 timer, 12,5 km, 800 høydemeter opp og 800 høydemeter ned

Vandreturen går fra Perast til Vranovo Brdo, Stepen og tilbake til Donji Orahovac. Vi spiser medbragt pikniklunsj underveis og stopper ved flere flotte utsiktspunkter der vi kan se bukten av Kotor. På turens høyeste punkt går vi innom ruinene til den gamle borgen på toppen av Vranovo Brdo. Når vi kommer til Donji Orahovac, nyter vi en liten pause med litt forfriskninger på en av restaurantene ved sjøen. Trenger du å avkjøle deg, er det mulighet for en liten dukkert også. Vi tar lokalbuss tilbake til Perast (ca. 10 minutter). Vi spiser turens siste middag sammen på en av restaurantene i Perast.

Dag 8: Dubrovnik – Oslo
Tidlig avreise til Dubrovnik flyplass for å rekke flyet vårt hjem til Oslo. Bussturen tar mellom 2 og 3 timer.

Flyavgang: 00:00

Vandringsnivå:
Vandringen er klassifisert som medium og passer for deg som har gått litt i fjellet fra før og er i grei turform. Du må kunne klare å gå opptil 16 km på en dag og være forberedt opp og nedstigning på opp mot 1000 høydemetre. I snitt skal vi gå ca 4,5 time hver dag (effektiv gangtid, ikke inkl. pauser), men 2 av dagene er dagsetappene oppe i effektiv gangtid på 6 timer.

Tips til turen:
Det anbefales gode og høye fjellstøvler. En lett vindjakke er alltid kjekt å ha i tillegg til caps, solbriller og solkrem for å beskytte deg mot solen. Til turene trenger du en lett dagstursekk, drikkeflaske/camelback og gjerne gåstaver om du bruker dette. Husk badetøy om du vil kjøle deg ned i sjøen.

Hva er inkludert?

 • 7 netter inkludert frokost
 • Lunsj på en lokal fiskerestaurant i nasjonalparken Shkodërsjøen
 • Piknik lunsj (matpakke), 5 dager
 • Engelsktalende lokal fjellguide
 • Norsk turleder
 • Byvandring i Kotor med lokal byguide
 • All transport i Montenegro inkl. flyplasstransfer
 • Bagasjetransport mellom overnattingsstedene
 • 2 båtturer på Boka Kotorska og Shkodërsjøen
 • Inngangsbilletter til de aktuelle attraksjonene

Ikke inkludert

 • middag alle dager
 • drikke
 • tips
 • personlige utgifter
 • reiseforsikring

Fra fjelltopp til fjelltopp i Makedonia

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sarfjellene er den lengste fjellkjeden i Makedonia og strekker seg over i både Kosovo og Albania. Det er her du finner de høyeste fjelltoppene i Makedonia og jeg har tatt med meg 21 glade turdamer fra Rustad IL for å bestige Tito´s Peak og Bakardan, 2 av de høyeste toppene i dette spennende landet der faktisk ingen av turdeltakerne tidligere har vært.

På topptur til Makedonias 2. og 3. høyeste topp

En tidlig lørdag morgen står 22 spente og klare turdamer utenfor et hotell i alpinlandsbyen Popova Sapka, klare for avmarsj. Klokken har såvidt tippet 08:00 og det er et litt kjølig drag i luften, men værmeldingen har lovet mye sol, så mange av oss har dristet seg til både shorts og t-skjorte. Popova Sapka ligger på omkring 1.750 høydemetre, så det er langt igjen til dagens mål, Makedonias nest høyeste topp; Tito´s Peak på 2.747 moh.

De lokale fjellguidene Meto og Kostantin skal guide oss gjennom hele turen. Topptur er som navnet tilsier, en tur som stort sett går i motbakke helt til toppen er nådd. Derfra går det naturlig nok nedover. Denne turen går ikke bare til Makedonias nest høyeste topp, men også over landets 3. høyeste topp, Bakardan på 2.704 moh. Turen går derfor litt opp og ned før vi til slutt når Tito´s Peak.

Pulsen når store høyder allerede fra start. Vi skal opp hele 700 høyedmetre før vi skal tenke på å roe ned pulsen. Allerede etter 10 minutter er det første tekniske stopp, der langermet må av og bukser brettes opp. Det er midten av september og gradestokken viser 14-15 grader. Det blir varmt når solen står på og kroppen jobber på denne måten. Jeg lurer på om shorts hadde vært tingen allikevel…

Vi går for den tyngste veien opp til topps!

Meto har valgt det som er vinterruta til Tito´s Peak. Dette er en lengre og tyngre rute enn sommerruta, men gir oss fantastiske utsiktpunkter. Siden vi skal gå sommerruta på vei ned, får vi også en rundtur. Og rundturer liker vi!

Når vi omsider har lagt bak oss 700 høydemetre og turens lengste stigning, fyller vi på med litt nøtter og snacks. Et lavt skydekke truer utsikten og det er på igjen med langermet og jeg bretter ned buksebeina. Meto sa det kunne komme noen få regndråper og vi lurer på om det er nå de kommer? Skyene blir liggende og lure en liten stund, og det er nesten litt magisk å se skyene seile forbi toppene rundt oss.

Hele 3 topper på over 2000 meter på en og samme tur!

For å komme til våre to fjelltopper, må vi over en aldri så liten 2000-meter på starten av runden. Med relativt friske bein begir vi oss utpå den første fjellryggen og vi når toppen av Tseripashina på 2.450 moh. Herfra kan vi nå se vår to store topper for dagen; Bakardan og Tito´s Peak! Skylaget er i ferd med å trekke seg tilbake og vi får igjen flott og vid utsikt over området.

Det er ikke ofte jeg hører at en fjelltopp har skiftet navn, men Tito´s Peak har ikke alltid vært Tito´s Peak. Under den osmanske tiden ble toppen kalt Big Turk, men under kommunisttiden ble navnet endret til Tito´s Peak til ære for presidenten i det som da var Jugoslavia. Tito´s Peak er faktisk den høyeste toppen som alene står i Makedonia, men offisielt er den aller høyeste toppen i Makedonia, Mount Korab på 2.764 moh. Men Mount Korab er også det høyeste fjellet i Albania, siden grensen mellom Makedonia og Albania går akkurat på toppen av dette fjellet. Det er kun 2 fjell i Europa der en fjelltopp er høyest i to land, og Mount Korab er den ene (Mont Blanc i Italia og Frankrike er den andre hvis du lurte). Men altså, for å ikke forvirre deg helt og så skal jeg jo være helt korrekt: Tito´s Peak er altså Makedonias 2. høyeste fjell.

Første topp på turen, Tseripashina, er nå lagt bak oss.

Jeg syns det er ser langt ut til begge toppene, men heldigvis har vi jo hele dagen til rådighet. Vi tar en solid lunsjpause før vi begir oss utpå det som skal vise seg å bli to seige kneiker. Gruppa på 22 damer holder seg hele tiden samlet. Det er tydelig at denne gjengen vanligvis trener jevnt sammen, for alle er i samme gode form. Jeg klarer å holde følge, men jeg blir sliten! Jeg satser på at de andre damene også kjenner det i kroppen og ikke minst på pusten. Toppturer er jo faktisk ikke noe jeg gjør så ofte, og når man kommer opp i over 2.700 moh, så kjenner i hvert fall jeg at det er litt tyngre å puste i oppoverbakkene.

Toppen i sikte

Vi når omsider Bakardan og jeg kan se rett over på Tito´s Peak. Jeg kjenner at jeg kanskje ikke syns det er sånn kjempemoro å gå ned flere høydemetre fra Bakardan, for så å klatre de samme høydemeterne og litt til opp igjen til neste topp. Men Tito´s Peak er målet, og opp skal jeg.

Fra Bakardan kan vi nå se over til Tito´s Peak

Vel nede fra Bakardan er vi nå på et lite platå. Dette platået kalles Crown of Shar Mountains og vi står nå rett under 3 av Makedonias høyeste topper. Rett til venstre for Tito´s Peak (når du har Bakardan i ryggen), kan du se toppen Turcin på 2.702 moh som bare er 2 meter lavere enn Bakardan og er derfor landets 4. høyeste topp. Så har du masse power i beina, er det jo bare å fortsette å fange topper. Jeg er mer enn fornøyd hvis jeg kommer meg opp på Tito´s Peak akkurat i dette øyeblikket der jeg står omringet av disse majestetiske fjelltoppene med sine lange, flotte rygger.

Bakardan er fjellet bak oss og vi er på vei opp den aller siste stigningen på turen!

Vi gyver løs på den siste fjellryggen med godt mot. Jeg har en tendens til å gå litt for fort for så å måtte stoppe for å hente inn pusten igjen. Jeg bestemmer meg for å følge en av damene foran meg, fokusere på skrittene hennes og ta ett skritt om gangen helt til jeg når toppen. Planen funker og jeg kommer meg opp – i underkant av 6 timer etter at vi startet fra hotellet! Og DA er det tid for å nyte utsikten!

Tito´s Peak og pause med utsikt mot Mount Turcin.

Velfortjent pause med utsikt!

Både matpakke, sjokolade og varm te smaker fortreffelig på toppen. Vi nyter en lang og digg pause før vi tar fatt på veien hjem. På vei ned ser vi store saueflokker på flere hundre dyr. Her i fjellet er det fortsatt gjetere og deres hunder som passer på flokkene. Hver kveld samler gjeterne saueflokkene sine i innhegninger og de er trygge for rovdyr som kanskje kunne tenke seg en sau til middag. De store gruppene med sauer gjør det også vanskelig for oss å fylle på med drikke fra bekkene. Meto råder oss fra å drikke vannet fra bekker i nærheten av der sauene beiter. Jeg har klart meg med mine drøye 1,5 litere og tenker at jeg heller fyller på med litt ekstra væske når vi ankommer hotellet.

Det går adskillelig lettere på det som er sommerruta og det går også mye raskere. Selv om det i kilometer er like langt tilbake til hotellet, gjør vi unna det på halve tiden som på vei opp. Vi trenger færre pauser og tempoet er naturlig nok et par hakk raskere. Vi tar oss tid til både fotostopp og snackspåfyll, men når vi nærmer oss hotellet får gruppa rett og slett los. Jeg vet ikke om det er en lang og varm dusj eller en iskald forfriskning som frister mest, men til hotellet skal damene fortest mulig.

Føttene mine er såre og spesielt tærne mine gleder seg til å lufte seg etter mange timer i svette fjellstøvler. 9 timer etter starten av turen er vi tilbake til hotellet. Vi har vår egen lille afterhike med iskald, lokal øl og skåler for en kjempebra innsats av hele gruppa. Hvor ofte er det du får mulighet til å bestige 2 av de 3 høyeste toppene i et land på en og samme tur? Og for ikke å nevne at vi har vært innom hele 3 topper over 2000 meter! Jeg har i hvert fall aldri gjort det før!

Alpinlandsbyen Popova Sapka

Vi bodde i Popova Shapka som er en liten fjellandsby knyttet til skianlegget her oppe. Området er spesielt populært om vinteren da det kun ligger 1,5 times kjøretur fra Skopje, hovedstaden i Makedonia. I september er det svært få som benytter området tross at det er utrolig flott å vandre her. Vi gikk mer eller mindre alene på hele turen. I nærområdet rundt Popova Sapka er det derimot flere som har tatt dagstur denne lørdagen for å nyte lunsjen ute med familien. Kun et polsk ektepar var de eneste vandrerne på samme stien akkurat denne dagen.

Fakta om turen:

 • Total tidsforbruk: 9 timer inkl. mange gode pauser (Drøye 6 timer i bevegelse)
 • Total høydestigning: 1.420 høydemetre
 • Total lengde: 25 km

Under ser du et kart som viser ruta vi gikk. Vi gikk opp den rød (vinterruta) og tilbake den grønne (sommerruta). Fra toppen gikk vi ned langs ryggen på sørvestsiden som er en litt mindre bratt vei ned til der sommer og vinterruta møtes.

Tusen takk for en fantastisk tur med en fantastisk gjeng!

Blagodaram Macedonia!

Frister Makedonia som reisemål? Les mine tidligere innlegg fra dette spennende landet:

Musala Peak – Balkans svar på Mount Everest

0

Å bestige høye fjell er noe helt eget. Å stå på toppen av et fjell å nyte utsikten under deg, kjenne på kroppen at den har måttet jobbe greit for å nå målet og også kanskje stå å dele disse øyeblikkene med turfølget. Ja, det er små øyeblikk som er vanskelig å beskrive og rett og slett bare må oppleves selv!

Å bestige et lands høyeste topp er ikke noe jeg jakter spesielt etter. Ved nærmere ettertanke har jeg ikke gjort det så veldig mange ganger, faktisk bare 3 ganger tidligere hvis jeg tar med Norge. De to andre gangene var Ben Nevis i Skottland (som forøvrig er Storbritannias høyeste fjell siden Skottland ikke er et eget land) og Kilimanjaro i Tanzania. Og sistnevnte er jo ikke bare et lands høyeste fjell, men også hele kontinentet Afrikas høyeste fjell og dermed en av de 7 summits. Akkurat den er litt stas å ha på lista da!

Så denne listen over å bestige det høyeste fjellet i et land, er som du ser ikke så lang. Turen min til Balkan nå i høst, var en kombinasjon av fjellturer i både Makedonia og Bulgaria. Etter å ha lagt bak meg 2 lange fjellturer i Makedonia, dro jeg over til Bulgaria og den første turen jeg skulle gå var til Musala Peak – den aller høyeste fjelltoppen i Bulgaria. Så jeg begynte likegodt på toppen og skulle jobbe meg nedover.

Musala Peak 2.925 moh ligger i fjellområdet Rila. Her finner du et av Bulgarias populære skiområder, nemlig Borovets. Det er flere alternativer for å komme seg opp til Musala Peak på. Den aller enkleste måten er å ta gondolen opp fra Borovets til Yastrebetshytta på 2.369 moh. Da når du et relativt høyt startpunkt uten å bruke så mye energi. Herfra går du noen kilometer uten stigning til Musala Hut, men herfra må du jobbe litt. Dette alternativet gjør Musala Peak til en relativt grei topp å bestige på en dag og ca. 50.000 personer tar turen opp til toppen årlig.

I september når jeg var der, går ikke alle gondolen alle dager i uken, og ikke den dagen jeg er her, men jeg har ikke noe imot å ta hele turen til fots, fra ca 1.400 meter, som starter i Borovets. Det betyr at turen opp til toppen og ned igjen er fryktelig lang å gjøre unna på en dag. Vi skal derfor overnatte i en av de tradisjonelle, bulgarske fjellhyttene.

Veien opp til Musala Hut er enkel og lettgått. I Borovets starter den rett og slett på en bred og fin grusvei. Herfra går du i tett barnålskog til du kommer opp til 2000 meter. Herfra åpner landskapet seg og trærne går over til busker og veien går over til kjerrevei og sti. Det er så grønt og frodig selv godt over 2000 meter. Godt over halvveis går vi forbi skibakkene og stolheisen. Her er det et par andre som tar seg en rast og vi slår av en prat. Det viser seg at de er tsjekkiske og skal også opp til toppen.

Pause og varm suppe på Musala Hut

Etter 4,5 time kommer vi frem til den første fjellhytta, Musala Hut på 2.389 moh. Det er faktisk hele 3 bygninger på området. Den minste er et lite og forlatt murhus som opprinnelig var den første fjellhytta her oppe. Stojan, vår lokale guide, kan fortelle at den en gang brant og har siden bare stått slik. Et halvhjertet forsøk på å sette opp et stillas for å fikse den opp, er den eneste som tyder på at hytta kanskje skulle få nytt liv. Så er det den største bygningen av dem alle, selve hytta der du sover. Den har de holdt på å oppgradere i over 40 år og Stojan tror de aldri blir ferdig. Det er bare sånn de holder på i Bulgaria, legger han til…

Vi tar turen til den mest sjarmerende hytta. Den i tre som er faktisk ser ut som en hytte i mine øyne. Den ble satt opp for at arbeiderne her oppe skulle ha et sted å bo mens de jobbet her. I dag kan du få servert varm suppe og varm fjellte inne i hytta. Menyen er enkel: linsesuppe eller bønnesuppe. Enten hadde de kun laget en suppe denne dagen eller så var de utsolgt for bønnesuppe, så vi fikk i hvert fall servert linsesuppe. Den både smakte og varmet godt!

Fra Musala Hut forlater du det grønne og frodige fjellområde og går rett over til det alpine landskapet som stort sett er i Rilafjellene. Det er stein og grått og kan fort minne om en hvilken som helst tur i den norske fjellheimen.

Det har skyet til og temperaturen har falt en del. Jeg tar på meg en tynn vindjakke. Vi går forbi flere små innsjøer på veien opp til den siste fjellhytta. Rilafjellene betyr water mountains og har fått navnet etter de omlag 150 innsjøene som finnes her.

Når vi er ca en time unna målet, stopper Stojan opp og peker. Ser dere det blå taket der oppe? Det er hytta! Det er alltid digg å se målet.

Vi kan nå også se selve Musala Peak. Om ettermiddagen skyer det til og toppen er derfor kun synlig nå og da. Vi ser noen som er på vei opp. Stojan ser på klokka og jeg ser på skyene og vi konkluderer med at vi utsetter selve toppen til morgenen etter.

Et blått blikkskur eller en fjellhytte?

Vel fremme på vår endelige hytte oppdager jeg at det var nok ikke bare taket på hytta jeg så langt der nede. Hele hytta er dekket av dette blå blikktaket. Hele bygningen ser ganske pussig ut og minner meg egentlig ikke om noe hytte i det hele tatt. I hvert fall ikke hytte slik jeg er vant til å definere en hytte.

Hytta som ligger på 2.720 moh har flere navn. Den går under både Everest Shelter og Icy Lake Hut, men det bulgarske navnet er Ledeno Ezero Chalet.

Everest Shelter kalles den fordi området også kalles Balkans svar på Mount Everest. Nå har jeg aldri vært ved Mount Everest, så jeg kan ikke dra noen sammenligning her, men at det er den høyeste toppen i Bulgaria og på Balkanhalvøya, det er jo fakta i hvert fall. Navnet Icy Lake Hut kalles den fordi den lille innsjøen ved siden av hytta stort sett er dekket av is. Musala Peak er det kaldeste området i Bulgaria og årlig gjennomsnittstemperatur er -2,5 grad.

Nå i september var denne lille innsjøen åpen, men så er det jo en av de varmeste månedene i fjellet også.

Jeg tar turen inn i hytta og vet egentlig ikke hva som venter meg. Jeg trår inn i en kald og mørk gang, men i det jeg åpner døra med bilde av en tvilsom fyr på, kommer jeg inn i et koselig oppholdsrom som er oppvarmet av flere varmelamper. Her er det bord og krakker og innerst i rommet er det en liten luke i veggen der du også her kan få kjøpt varm te og suppe. Og ikke minst rakia og øl! Det er sistnevnte jeg skjønner at de kanskje har hovedinntekten sin på.

Jeg har kun med meg en dagstursekk og der jeg har jeg tørt skift og litt mat. For utenom suppe, er det ikke noe mat å få på fjellhyttene. Jeg får på meg tørr ullgenser, varm tights og ikke minst tørre sokker! Jeg setter meg under en av varmelampene og takker ja til en rakia. Egentlig er dette bare sterkt og brenner godt i halsen i det jeg svelger det ned, men det varmer! Jeg tenker at jeg ikke skal drikke så mye mer enn dette og den varme teen, for dofasilitetene er det så som så med her oppe. Ja, for å være helt ærlig. Det eksisterer dessverre ikke. Finn deg en stein og se hvor du tråkker. Noen andre har garantert funnet denne steinen før deg!

Vi bestiller omsider suppe og stemningen rundt bordet er veldig god. Jeg møtte denne gruppen i dag tidlig og har kjent de noen få knappe timer. Det er en svært så internasjonal gjeng jeg er med denne gangen. I tillegg til Maja fra Makedonia som driver Hiking the Balkans, som jeg kjenner godt, er det 2 jenter fra Polen, 1 fyr fra Spania, 2 jenter fra Storbritannia og guiden vår, Stojan, fra Bulgaria. Vi var altså 8 personer fordelt på 6 nasjonaliteter.

Det er kun et annet turfølge på 6 personer på hytta sammen med oss. Uvisst hvilken nasjonalitet, men de gjorde stort innhugg i øl-beholdningen til hytta. Jeg var mest bekymret for at disse menneskene skulle jeg dele soverom med. Mye alkohol = høylytt snorking!

Det ble omsider tid for å legge seg. Vi hadde fått utdelt en rad med senger på den såkalte sovesalen i 2. etasje. I tillegg fikk vi utdelt engangssengetøy som du kunne bruke mellom deg og den ikke helt rene madrassen og 3 lag med tunge ullpledd. Når du først hadde fått ordnet deg ned i senga og bredd over deg alle disse ullpleddene, var det egentlig ikke mulig å røre så mye på seg. Like greit. Nå var det bare om å gjøre å sovne før den litt mer høylytte gjengen i 1. etasje hadde tenkt å legge seg. Jeg har sovet mye på sovesaler på DNT-hytter hjemme, så jeg takler dette greit. Et par av mine nye turvenner var langt ifra komfortable med dette og kanskje også den litt enkle standarden, så de var litt mer skeptiske til den kommende natten.

Jeg sover greit. Våkner selvfølgelig når resten av hytta skal legge seg og de 2 jentene i den gruppa fortsetter samtalen i senga med høylytt fnising i minst 1 time. Ørepropper hadde jeg selvfølgelig glemt!

Morgentur til toppen av Bulgaria

Stojan hadde lurt med seg masse godbiter i sekken, så frokosten på hytta var en sann fornøyelse. Til og med juice serverte han oss! Vi nyter stillheten og frokosten og gjør oss klare til å bestige toppen.

Stojan tar oss med via vinterruta opp. Den går bratt i ur og steinrøys. Vi bruker kjettingen langs ryggen til å holde oss fast og dra oss oppover der det trengs. Det er ikke teknisk vanskelig, bare ekstremt bratt flere steder. Underveis må vi snu oss og se på den fantastiske utsikten som åpner seg. Vi kan se rett ned på hytta og den lille innsjøen du nesten ikke la merke til når du var på hytta. Vi kan se langt over til Pirinfjellene som er vårt turmål neste dag. Etter 40 minutter er vi på toppen og kan se enda mer av Bulgaria. På toppen er det litt av noen byggverk. Enda flere skur laget av bølgeblikk. En av bygningene er en fjellhytte. En meget forlatt en sådan. Det skal visst være noe slags værstasjon og hytta fungerer mer som et partysted ifølge Stojan.

Jeg kikker meg litt rundt og nyter utsikten denne morgenen. Tar et bilde ved monumentet som sier at vi er på 2925,4 moh. Det er kaldt og friskt denne morningen selv om solen står på. Jeg er glad jeg har pakket med meg en både tynn dunjakke, lue og ullvanter.

Stojan sier at de nye målingene viser at fjellet er på 2926 moh., men jeg har ikke klart å finne noe informasjon om det. Uansett er dette fjellet ikke bare høyest i Bulgaria, men også i hele Balkan. Det betyr at det er det høyeste fjellet mellom Alpene og Kaukasus. Og det gjør det jo til et fjell som er verdt å få med seg, gjør det ikke?

Selv om Bulgaria er et kristent land, kommer navnet Musala – Mus Allah fra arabisk og betyr Allahs fjell. Andre betydninger er også nær Allah eller et sted å be. Navnet ble gitt da Bulgaria var den del av det islamske ottomanske riket. Det opprinnelige navnet på fjellet var Tangra.

Toppen av Bulgaria er nådd! Ikke bare det – hele toppen av Balkan faktisk! For en start på dagen! På vei ned går vi den mye enklere sommerruta på en bred sti som går i sikk sakk ned til fjellhytta. Herfra skal vi gå akkurat den samme veien ned som vi kom opp. Det er et godt utviklet stinett og fjellhytter i Bulgaria, så man kan gå videre både sørover og østover fra Musala Peak (vi kom nordfra).

Turen i tall:

Turen opp til fjellhytta:

 • Start og mål: Borovets – Ledeno Ezero Chalet
 • Lengde: 16 km
 • Tidsforbruk: 7 timer (med mange pauser og lang matpause på Musala Hut, den første fjellhytta)
 • Høydestigning: 1300 meter

Selve toppturen fra fjellhytta

 • Start og mål: Ledeno Ezero Chalet – Musala Peak
 • Lengde: 2,2 km t/r
 • Tidsforbruk: 40 minutter opp og 40 minutter ned
 • Høydestigning: 200 høydemetre

Du får kjøpt gode kart over området, men stiene er godt merket og tydelige i terrenget.

I løpet av 2019 kommer jeg til å arrangere flere turer til Balkan der du også kan bli med. Har du lyst til å bli med på dette eller kanskje bare vil lese mer om disse turene, bli med i min Facebookgruppe: Aktive reiser med GlobetrotterElisa, så vil du få informasjon om turene med en gang de publiseres.

Følg Elisabeth på alle turene i Balkan og verden ellers på               reisebloggen GlobetrotterElisa

Denne turen ble gjennomført i september 2018.

Artikkel fra en aktiv langhelg i Makedonia i bladet Pensjonisten

0

I september 2018 dro 22 damer fra Rustad IL på en langhelg til Makedonia. Damene tok turen inn til hovedstaden Skopje før de satte kursen mot Sharfjellene der de skulle gå 2 lange dagsetapper til Makedonias 2. og 3. høyeste topp. Journalisten Bjørnhild Fjeld har skrevet om turen i bladet Pensjonisten.

My Experience

0
m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque elit quis nunc. Cras elementum pretium est. Nullam ac justo efficitur, tristique ligula a, pellentesque ipsum. Quisque augue ipsum, vehicula et tellus nec, maximus viverra metus. Nullam elementum nibh nec pellentesque finibus. Suspendisse laoreet velit at eros eleifend, a pellentesque urna ornare. In sed viverra dui. Duis ultricies mi sed lorem blandit, non sodales sapien fermentum. Donec ultricies, turpis a sagittis suscipit, ex odio volutpat sem, vel molestie ligula enim varius est.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Duis dolor est, tincidunt vel enim sit amet, venenatis euismod neque. Duis eleifend ligula id tortor finibus faucibus. Donec et quam pulvinar, blandit tortor a, sollicitudin mauris. Donec orci enim, bibendum a augue quis, aliquet cursus quam. Pellentesque pulvinar, elit at condimentum dictum, sapien nibh auctor tortor, vel vulputate sapien tortor et velit. Sed nulla nisi, congue eu quam vel, molestie gravida ipsum. Curabitur ut lacus vitae tellus lacinia pretium. Proin vestibulum sollicitudin tortor, quis auctor mi rutrum non. Sed nulla nisi, congue eu quam vel, molestie gravida ipsum. Curabitur ut lacus vitae tellus lacinia pretium. Proin vestibulum sollicitudin tortor, quis auctor mi rutrum non.

Forest experience

0
m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque elit quis nunc. Cras elementum pretium est. Nullam ac justo efficitur, tristique ligula a, pellentesque ipsum. Quisque augue ipsum, vehicula et tellus nec, maximus viverra metus. Nullam elementum nibh nec pellentesque finibus. Suspendisse laoreet velit at eros eleifend, a pellentesque urna ornare. In sed viverra dui. Duis ultricies mi sed lorem blandit, non sodales sapien fermentum. Donec ultricies, turpis a sagittis suscipit, ex odio volutpat sem, vel molestie ligula enim varius est.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Duis dolor est, tincidunt vel enim sit amet, venenatis euismod neque. Duis eleifend ligula id tortor finibus faucibus. Donec et quam pulvinar, blandit tortor a, sollicitudin mauris. Donec orci enim, bibendum a augue quis, aliquet cursus quam. Pellentesque pulvinar, elit at condimentum dictum, sapien nibh auctor tortor, vel vulputate sapien tortor et velit. Sed nulla nisi, congue eu quam vel, molestie gravida ipsum. Curabitur ut lacus vitae tellus lacinia pretium. Proin vestibulum sollicitudin tortor, quis auctor mi rutrum non. Sed nulla nisi, congue eu quam vel, molestie gravida ipsum. Curabitur ut lacus vitae tellus lacinia pretium. Proin vestibulum sollicitudin tortor, quis auctor mi rutrum non.