Bli med til Balkans svar på Mount Everest

0
324

Bli med til Balkans svar på Mount Everest. Her får du majestetiske fjell, urørt urskog og utallige vakre innsjøer. Turen avsluttes med avslappende thermal spa i et av Bulgarias kjente spa byer.

Høydepunkter: 

 • Musala Peak – Bulgarias høyeste fjell
 • Mount Vihren – Bulgarias 2. høyeste fjell
 • Den kjente fjellturen “De syv Rilasjøene”
 • Termal spa 
 • Autentisk og lokal mat fra det bulgarske kjøkkenet
 • Alexandar Nevski katedralen i Sofia

Noen av de høyeste fjellene i Europa finner du i Bulgaria og på denne turen skal vi ta deg med til majestetiske topper, eventyrlige skogsterreng og vakre innsjøer. Området her er både vilt og uberørt og vi unngår folkemengdene som du møter på i andre kjente fjellområder. 

Dette er turen der vi tar deg med til det aller høyeste fjellet i Bulgaria og på hele Balkanhalvøya, nemlig Musala Peak (2.925 moh). Om ikke en topptur er nok, så står Bulgarias nest høyeste topp, Mount Vihren (2.914 moh), på agendaen også. Dette er turen for deg som liker høye, majestetisk fjell i uberørt og vakker natur! Vi skal også gå den kjente fjellturen forbi de syv Rilasjøene. 

Målet med denne turen er ikke bare å komme seg opp til de høyeste toppene, vi skal nyte fantastisk utsikt, vandre i store nasjonalparker og frodige enger, forbi de mange innsjøene og elvene i fjellene, og få et innblikk i den lokale faunaen. Er vi heldige kan vi få et glimt av dyrelivet her også. Turen avsluttes med en dag i en av de kjente SPA byene i Bulgaria. Her skal kroppen få hvile etter flere strabasiøse og minnerike fjellturer. 

Nasjonalparkene Pirin og Rila: 

Nasjonalparken Pirin er på UNESCO´s verdensarvliste og er i dag et 40 hektar stort området som går fra 1.008 moh til 2.914 moh, sørvest i Bulgaria. Området ble satt på verdensarvlisten i 1983 og dekker fjellkjeden Pirin og nasjonalparken Pirin. Unntatt er to områder som er benyttet til skianlegg. Pirin er et meget naturskjønt område med en kombinasjon av høye fjell, grønne enger, mange innsjøer dannet fra isbreer, grotter, fossefall og en rik fauna. Edelweiss er en av blomster artene du kan se som kun finnes i dette området.

Nasjonalparken Rila er den største nasjonalparken i Bulgaria og ligger sørvest i landet. Det er 120 bresjøer i Rila og den kjente fjellturen via De syv Rilasjøene finner du her i tillegg til den høyeste fjelltoppen i Bulgaria, Musala Peak, på 2.925 moh. Den lengste elven på Balkan, Maritsa, starter i dette område. Fjellmassivet Rila er der 6. høyeste i Europa. 

Program dag for dag: 

Dag 1: Ankomst Sofia. Vi blir hentet på flyplassen av vår guide og sjåfør og blir kjørt til sentrum av Sofia der vi skal spise lunsj og få et lite glimt av byen. Vi besøker byens landemerke; Alexandar Nevski katedralen. Etter dette besøket kjører vi rett til fjellene. Vi ankommer Panichishte i Rila der vi skal bo på et koselig, familiedrevet hotell. Vi sjekker inn og møtes til middag der guiden vår vil ha en gjennomgang av ukens program. 

Dag 2: Vi spiser frokost og blir fraktet til startpunktet for vandreturen vår. Vi startet med stolheisen opp på fjellet før vi skal gå en av Bulgarias mest vakre og også mest populære fjellturer; De syv Rilasjøene. Dette er 7 innsjøer som alle har fått navn etter sin form og utseende. For eksempel så heter den høyest beliggende av innsjøene, Tåren, på grunn av det klare vannet og den nest høyeste har fått navnet Øyet etter den ovale formen. Alle innsjøene befinner seg på mellom 2100 og 2500 meter over havet. Når vi kommer helt opp på fjellryggen, kan vi se alle 7 innsjøene samtidig. Vi følger eggen opp til Mount Malyovitsa på 2.729 moh. Denne fjelltoppen er selve symbolet til denne regionen i Bulgaria. Fra toppen nyter vi en 360 graders utsikt til de utallige fjelltopper og isbreer. Fra toppen går vi ned i dalen med samme navn. Vi blir hentet av sjåføren vår og det er en kort busstur tilbake til hotellet. Felles middag på kvelden.  

 • Avstand: 16,8 km
 • Høydeforskjell: 1042 meter opp, 1361 meter ned
 • Vandringstid: 7 timer

Dag 3: Frokost og transport (30 minutter) til Borovets skianlegg. Dette er dagen vi skal til Musala Peak (2.926 moh), den høyeste toppen i Bulgaria og hele Balkan. Vi starter dagen med en gondolbane slik at vi kan starte vandreturen litt opp i høyden. Vi går bort til toppen og nyter nydelig utsikt til fjellområdene rundt. Vi spiser medbrakt matpakke før vi følger stien tilbake til gondolen. Vel nede blir vi hentet av sjåføren vår og fraktet tilbake til hotellet vårt. Middag på kvelden. 

 • Avstand: 11,5 km
 • Høydeforskjell: 658 meter opp, 658 meter ned
 • Vandringstid: 6 timer

Dag 4: I dag skal beina få hvile litt. Vi får en transportetappe til Bansko som ligger ved foten av Pirin, en fjellkjede sørvest i Bulgaria. Hvis vi ønsker det, kan vi på ettermiddagen ta en tur med gondolen for å nyte utsikt og få en oversikt over landskapet vi skal vandre i de neste 2 dagene. Vi bor på et koselig familiehotell i Bansko. Middag på kvelden.  

Dag 5: Frokost etterfulgt av en halvtimes kjøretur til dagens startpunkt som er Vihren hut. I dag skal vi vandre i nok et naturskjønt område. Dagen starter med utsikt opp til Vihren (2.914 moh), den andre høyeste toppen i Bulgaria og morgendagens turmål. Vi passerer noen av de 16 innsjøene i dette området. Vi går forbi innsjøen Vasilashki og gjennom Todorinaporten som tar oss til fjellhytta Demyanitsa hvor vi kan nyte en varm kopp te eller hjemmelaget suppe før vi går videre. Herfra skal vi følge elven nedover før vi møter sjåføren vår som tar oss tilbake til Bansko. Middag og overnatting på samme hotell som dagen før. 

 • Avstand: 14,7 km
 • Høydeforskjell: 966 meter opp, 1237 meter ned
 • Vandringstid: 7 timer

Dag 6: I dag skal vi på topptur til Bulgarias nest høyeste topp og den høyeste toppen I Pirinfjellene, nemlig Mount Vihren på 2.914 moh. Vi skal gå en rundtur der vi få se den nordlige delen av Vihren samt Europas sørligste isbre. Turen er en lang tur og er i noen partier noe teknisk krevende, men det er kun det siste stykket opp til toppen som krever noe klyving. Når du står på toppen og nyter den spektakulære utsikten, er det verdt alt strevet. På turen kan vi få se det unike dyre- og plantelivet i Pirinfjellene, med blant annet blomsten Edelweiss og de balkanske gemsene (ligner litt på fjellgeit).

Etter middag i Bansko har vi en drøy times kjøretur (1 time og 15 min) til den kjente SPA byen Sadanski. Her skal vi bo på et 4-stjerners hotell med egne SPA fasiliteter. 

 • Avstand: 10,2 km
 • Høydeforskjell: 1268 meter opp, 1018 meter ned
 • Vandringstid: 6 timer

Dag 7: I dag skal vi gi kroppen hvile og vi skal nyte hotellets termalspa. Temperaturen i termalbadene holder mellom 42 og 81 grader. Skulle du allikevel ha lyst til å vandre litt denne dagen, ligger hotellet vakkert til rett ved vakker skog med flere turmuligheter.  Vi spiser turens siste middag sammen og overnatter på det samme hotellet. 

Dag 8: Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. Vi kjører til Melnik, en by som ligger på 440 moh ved foten av Pirinfjellene. Byen har knappe 400 innbyggere og er den minste byen i Bulgaria. Melnik har fått beholde bystatusen av historiske årsaker og hele 96 bygninger er kulturminner. Byen ligger også midt i et meget godt vindistrikt, så muligheten for vinsmaking er til stede. Transport til flyplassen. 

Pris: 23.500,- (Enkeltromstillegg: 2.100,-)

Inkludert: 

 • 7 netter B&B 
 • Flyreise
 • All lokal transport ifølge programmet
 • Lokal engelsktalende fjellguide under hele reisen
 • Norsk turleder Elisabeth
 • Matpakke på vandredagene (dag 2,3,5 og 6)
 • Middag alle dager (ikke avreisedagen)
 • Billetter til stolheis og gondol (dag 2 og 3)

Nivå: Middels +

God fysisk form. Bør ha gått i ulendt terreng med stigning. 

Terreng: Frodig fjellterreng og en del stein på toppturene. 

Dato: 25. september – 2. oktober 2024

Denne turen gjennomføres i samarbeid med Vilja. Mer informasjon og påmelding gjøres direkte hos Vilja. Klikk på denne linken for å komme direkte til denne turen på Vilja sine sider.