Øko-camp, topptur og rafting i Montenegro

0
261

Dette er en tur for alle som ønsker å være i ett med naturen. Vi skal bo på en øko-camp i fjellene, besøke nasjonalparkene Durmitor og Biogradska Gora med sin fantastiske natur og unike urskog. Vi skal på rafting i elven Tara og nyte en dag på stranden ved Kotor-bukten. 

Høydepunkter: 

 • Øko-camp i fjellene
 • Topptur til Crna Glava på 2.139 moh
 • Lokal mat fra det montenegrinske kjøkkenet
 • Nasjonalparkene Durmitor og Biogradska Gora
 • Rafting i eleven Tara
 • Bading og avslapping i kystbyen Herceg Novi

Dette er en tur for alle som ønsker å være i ett med naturen. Vi skal blant annet bo på en øko-camp i fjellene. Campen er bygget akkurat slik de opprinnelige fjellfolkene bodde. Campen består av små, koselige hytter med komfortable senger. Vi spiser hjemmelaget mat i en felleshytte der det også er en stor peis. Campen har felles, moderne dusj- og toalettfasiliteter. 

Vi tilbringer det meste av tiden her ved Mount Bjelasica, men vi skal også besøke den koselige lille byen Kolasin. Her finner vi et av de nyeste klostrene i Montenegro som ble bygget på 1990-tallet. Vi spiser en god middag på en av de lokale restaurantene i Kolasin. 

Vi skal også besøke nasjonalparkene Durmitor og Biogradska Gora som ligger helt nord-øst i Montenegro. Begge områdene har en fantastisk natur og består blant annet av urskog som nå er under beskyttelse. 

Vi skal bo i fjellbyen Zhabljak som ligger helt i utkanten av nasjonalparken Durmitor hvor vi skal ha en fin vandredag. 

En av forklaringene bak navnet “Durmitor”, er at det kommer fra det celtiske ordet “dru mi tore” som betyr “et fjell full av vann”. En av de største attraksjonene her er nemlig de 18 innsjøene bestående av brevann. Den meste kjente av disse, er Crnosjøen. Alle bresjøene befinner seg over 1500 moh. 

Vi avslutter turen ved Adriaterhavskysten ved den koselige landsbyen Herceg Novi som ligger ved Kotor Bay. Her skal vi la føttene få hvile og bare nyte strandliv og sol.

Bjelasica er hovedbyen i dette fjellområdet som ved siden av å være en populær skidestinasjon, nå er en attraktiv sommerdestinasjon. Det er populært å bo i det som tidligere var gjeterhytter og det finnes mange fine turstier her. 

Durmitor er en nasjonalpark som siden 1980 har stått på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du Tara canyon som er en 80 km lang og 1300 meter dyp kløft, noe som gjør den til den nest største i verden etter Grand Canyon. Det er her det meste av fjellturismen i Montenegro er og de fleste turistfasilitetene befinner seg i området rundt byen Zabljak.  

Herceg Novi ligger ved kysten av Kotorbukta helt inntil grensen til Kroatia. Denne hyggelige kystbyen har en 7 km lang havnepromenade og mange autentiske restauranter. 

Program dag for dag: 

Dag 1: Ankomst Tivat flyplass kl. 19:25

Vi blir hentet på flyplassen av vår lokale fjellguide og sjåfør. Vi skal til fjellene nord i Montenegro, så vi har en transportetappe til Kolasin på rundt 3 timer. Siden vi ankommer sent, får vi sandwich og snacks i bussen. Vi kommer sent frem til hotellet vårt og hopper rett i seng for en god natts søvn.

Måltider inkludert: Sandwich/snacks i bussen. 

Dag 2. Frokost på hotellet og avreise kl 8:30.

Vi setter fra oss bagasjen i resepsjonen og tar jeep (ca. 30 minutter) til klosteret Cirilovac hvor vi skal starte dagens vandring. Vandreturen starter i frodige omgivelser og vi får raskt flott utsikt over området. Vi skal vandre til vårt neste overnattingssted som er øko-campen Vranjak. Her skal vi overnatte i 2 netter. Vi spiser medbrakt matpakke til lunsj og hjemmelaget middag i campen. 

NB! Det er viktig at du pakker med deg det du trenger for de 2 neste overnattingene og bærer dette med deg i sekken. Bagasjen blir igjen i Kolasin. 

 • Lengde: 12 km
 • Høydemeter opp: 600m
 • Høydemeter ned: 300m
 • Høyeste punkt: 1.915 moh
 • Effektiv gangtid: 4 ½ time 

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 3: I dag skal vi starte vandringen fra campen vår. Vi vandrer først opp til toppen Zekova Glava. Herfra vandrer vi videre langs en rygg mot den høyeste toppen til fjellkjeden Bjelasica; Crna Glava på 2.139 moh. Vi går videre en annen sti tilbake til campen slik at vi får en fin rundtur. Vi spiser medbragt matpakke på turen. På kvelden samles vi rundt peisen i den store hytta og spiser nok en deilig og lokal middag. 

Ved dårlig vær er det mulighet for å ta en kortere dagstur til en idyllisk innsjø. 

 • Lengde: 16 km
 • Høydemeter opp: 750 m
 • Høydemeter ned: 750 m
 • Høyeste punkt: 2.139 moh
 • Effektiv gangtid: 6 timer 

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 4: Vi spiser frokost og sjekker ut av campen. Vi starter vandreturen fra campen og på veien stopper vi innom en annen typisk gjeterhytte (“katun”). Vi tar en liten snack-stopp og får mulighet til å smake på litt lokal mat som blir produsert på gården. Herfra går det nedover gjennom skogen. Dette er en av de få gjenværende urskogene i Europa. Vi befinner oss nå i det vernede området som er nasjonalparken Biogradska gora og vårt mål for dagen er en idyllisk innsjø hvor vi kan ta en forfriskende dukkert om vi vil. 

Herfra blir vi hentet av bussen som kjører oss til vår neste destinasjon som er fjellbyen Zabljak som ligger helt inntil nasjonalparken Durmitor. Bussturen tar ca 1,5 time og vi kjører gjennom Tara canyon som er den dypeste canyon i Europa. Vi sjekker inn og spiser middag på hotellet.

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

 • Lengde: 12 km
 • Høydemeter opp: 300 m
 • Høydemeter ned: 900 m

Dag 5: I dag skal vi til elven Tara og prøve rafting. Transport til raftingen tar ca 30 minutter og her får vi alt nødvendig utstyr vi trenger til dette. Du trenger selv å ha med badetøy og tørt tøy til etter raftingen. Raftingen tar mellom 1 til 1,5 time avhengig av vannmengden i elven. Vi spiser lunsj ved raftingcampen før vi vender tilbake til det samme hotellet i Zabljak. Vi har litt egentid på ettermiddagen før vi møtes til felles middag på hotellet. 

Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 6: Etter frokost blir vi fraktet i bussen (ca. 20 minutter) til området rundt fjellkjeden Durmitor. Ruten blir valgt etter værforholdene. Vi spiser medbragt matpakke. Middag på hotellet. 

Valg av rute blir valgt dagen i forveien og briefing om dette skjer under middagen.

 • Lengde: opp til 15 km (fleksibelt)
 • Høydemeter opp/ned: avhengig av rutevalg
 • Effektiv gangtid: 4-5 timer 
 • Måltider inkludert: Frokost – Lunsj – Middag 

Dag 7: Etter en tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet. Vi kjører rett ned til kysten (ca. 3,5 time) for å nyte en dagen ved sjøen med bading og soling. Vi spiser lunsj på en koselig restaurant i nærheten av stranden. På ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet og slapper litt av før vi møtes til vår siste felles middag. Vi går langs den idylliske promenaden og spiser middag på en tradisjonell restaurant. 

Måltider inkludert: Frokost – Middag

Dag 8: Det er kveldsfly hjem (Avgang kl 20:10), så dagen nytes etter eget ønske i Herceg Novi. 

Nivå: Middels +

God fysisk form. Bør ha gått i ulendt terreng med stigning. 

Terreng: frodig fjellterreng og en del stein på toppturene. 

Inkludert: 

 • 7 netter B&B 
 • All lokal transport ifølge programmet
 • Lokal engelsktalende fjellguide under hele reisen
 • Norsk reiseleder: Elisabeth
 • Rafting i Taraelven
 • Matpakke på vandredagene 
 • Middag alle dager (ikke avreisedagen)

Dato: 6. – 13. August 2023  

Denne reisen selges via Vilja Reiser og påmelding gjøres via denne linken.