Fotturer og lokale opplevelser i Nord-Makedonia

En uke med vandring, avslapping og opplevelser til UNESCO-byen Ohrid. En tur der du blir kjent med Makedonia og får en smakebit av både Albania og Kosovo.

Nord-Makedonia byr på fantastiske fjellandskap og krystallklare innsjøer, og er en vakker og uoppdaget destinasjon for naturelskere, historieinteresserte og matglade. Her finner vi spektakulære vandreruter, sjarmerende og bortgjemte landsbyer, gjestfrie og imøtekommende mennesker, et spennende kjøkken og god lokal vin.

På denne turen tar vi deg med til hele 3 land; Nord-Makedonia, Albania og Kosovo. Alle tre landene ligger i det sørvestlige hjørnet av Balkan og har en rik natur og kulturarv som de lokale mer enn gjerne viser fram til deg som gjest.

Vi ankommer med fly til hovedstaden Pristina i Kosovo. Herfra reiser vi til Nord-Makedonias hovedstad Skopje og tilbringer en dag med å suge inn inntrykk, lukter og stemningen i den gamle ottomanske basaren og den spennende sentrumskjernen. Det blir også en vandretur i høyden bak byen, samt et besøk til den spektakulære Matka-kløften. 

Det neste stoppet på turen er byen Ohrid og Ohridsjøen, som er ansett som en av de eldste eksisterende innsjøene i Europa helt tilbake så langt som mellom 3 til 5 millioner år siden. Ved bredden av Ohridsjøen ligger Ohrid by, en av de eldste humane boplassene i Europa. I 1979 fikk byen og innsjøen Ohrid plass på UNESCO sin liste for verdensarv, som et av 28 slike steder i verden.

Vi skal på vandring i områdene rundt Ohridsjøen og se den både fra den makedonske og den albanske siden, da grensen mellom de to landene går midt i innsjøen. Vi skal besøke Korca, en by i Albania og besøke byens tradisjonelle marked og basar.

Ved siden av de kulturelle opplevelsene, blir det nydelige vandreturer i fjellene rundt Ohrid. Her skal vi til Galicicafjellet mellom Ohridsjøen og Prespasjøen der du garanteres storslått utsikt. 

Turens høydepunkter: 

 • Oppdag makedonsk og albansk kultur
 • Bli kjent med lokale tradisjoner 
 • Opplev UNESCO-stedet Ohrid
 • Besøk 3 land på en og samme tur

Program dag for dag

Dag 1: Vi ankommer flyplassen i Pristina kl 20:55 og blir møtt av vår lokale guide. I bussen får vi sandwich/snacks og litt drikke som vi kan nyte på reisen over til Nord-Makedonia. Bussturen til vårt hotell i Skopje tar ca 1,5 time. Vi ankommer sent og sjekker inn på hotellet for en god natts søvn. 

Måltider inkludert: snacks/sandwich på bussen

Dag 2: Etter frokost setter vi oss i bussen og vi blir kjørt opp til foten av Vodnofjellet. Herfra tar vi fjellheisen opp til toppen på 1.060 m.o.h. På toppen får vi nydelig utsikt over Skopje som er en by på størrelse med Oslo (ca. 700 000 innbyggere). Skopje strekker seg 26 km langs elva Vardar.

Fra toppen skal vi gå videre til Matka som er en spektakulær kløft med blant annet muligheter for både rafting og padling. Det er også 5 forskjellige grotter her, hvorav 2 er åpne for publikum.  Disse grottene huser en av de dypeste undervannsgrottene i verden! 

Når vi nærmer oss kløften får vi en storslagen utsikt over Skopje og etter 12 km kommer vi fram til selve kløften med navnet Matka canyon. På veien går vi forbi et ortodokst kloster fra det 16. århundre, dedikert til St. Andreas. Dette er et perfekt sted for å nyte matpakka og hvile beina før vi tar fatt på stien ned til bunnen av kløften. Vel nede blir vi hentet av sjåføren og blir kjørt tilbake til hotellet vårt i Skopje. 

Vi møtes før middag til en liten rundtur i Skopje. Etter rundturen kan vi nyte lokal shopping eller bare kikke litt rundt i den gamle ottomanske basaren og besøke Mor Theresa’s minnested. Vi spiser middag på en tradisjonell restaurant i byens eldste hus datert helt tilbake til 1836.

 • Avstand: 12 km
 • Høydeforskjell: 0 meter opp, 740 meter ned
 • Vandringstid: 4 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Dag 3: Etter frokost blir det en transportetappe i bussen til Ohrid. Det blir et kort stopp på veien og vi spiser lunsj når vi kommer frem til UNESCO-byen Ohrid. Vi skal bo på vingården Mal. Sv. Kliment som ligger i gamlebyen. Etter lunsj får vi en guidet spasertur rundt i Ohrid der vi skal bli bedre kjent med den gamle bydelen. Her vil vi se tradisjonelle bygninger på rad og rekke i de trange brosteinsbelagte gatene samt et utall sjarmerende bysantinske kirker. Vår lokale guide vil fortelle om blandingen av romersk, bysantinsk, ottomansk, middelaldersk og moderne påvirkning i denne unike byen. Om kvelden har vi valgfri vinsmaking under middagen der vi skal smake hele fire ulike makedonske viner. 

Måltider inkludert: Frokost – middag & vinsmaking

Dag 4: Etter frokost har vi en halvtimes kjøretur til landsbyen Velestovo som ligger på ca 1.070 m.o.h. Vi skal vandre 10 km opp til 1200 m.o.h. og tilbake til landsbyen Elshani som ligger på 890 m.o.h. Dette er en vandring med middels vanskelighetsgrad der vi går gjennom gamle landsbyer med steinbygninger. På turen skal vi nyte storslått utsikt over den vakre Ohridsjøen. Turen tar omtrent tre timer og etterpå setter vi kursen mot Bay of Bones som i tillegg til å være et utendørsmuseum, er et perfekt sted for oss å sette oss ned for å nyte matpakka. 

Bay of Bones er en rekonstruert neolittisk bosted, der vi får lære om livet i prehistoriske tider. Bostedet ble bygget på en plattform plassert på treplanker som var festet i bunnen av innsjøen. En trebro ble brukt for å forbinde boplassen med sjøbredden. Undersøkelser har avslørt rester av over 6000 trestokker på bunnen av sjøen, i tillegg til en mengde arkeologisk materiale som kan dateres til slutten av bronsealderen og begynnelsen av jernalderen. Etter besøket på Bay of Bones reiser vi tilbake til Ohrid der vi har kvelden til fri disposisjon. Vår guide anbefaler en god restaurant ved innsjøen der vi kan spise middag.

 • Avstand: 10 km
 • Høydeforskjell: 130 meter opp, 310 meter ned
 • Vandringstid: 3 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Dag 5: Etter frokost venter et nytt eventyr i fjellet og det som blir vår lengste vandring på denne turen. Bussen tar oss til landsbyen Gorna Belica på 1.450 m.o.h. hvor vi skal vandre gjennom et vakkert skogsområde i Jablanicafjellet. Dette er et området med veldig få turister. Vi er i nærheten av den albanske grensen og har åpen utsikt til fjellet Crn Kamen (Black Stone), som er 2.257 meter høyt.

Vi går til fots til toppen av fjellet, der vi kan nyte utsikten over et fjellvann og området rundt. Vi slår oss ned ved vannet og nyter dagens niste. Etter pausen fortsetter vi gjennom frodige enger tett skog ned til landsbyen Vevcani, der vi spiser middag. Restauranten vil gi oss en velfortjent måltid med makedonske retter og vin. Sjåføren henter oss i Vevcani og tar oss tilbake til hotellet i Ohrid. 

 • Avstand: 13 km
 • Høydeforskjell: 890 meter opp, 1367 meter ned
 • Vandringstid: 6-7 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke

Dag 6: Etter frokost forlater vi hotellet og setter kursen mot den albanske grensen. I dag skal vi ha kulturelle opplevelser i byene Pogradec og Korca in Albania. Vår guide vil fortelle oss om den lokale livsstilen og den nære og fjerne historien til Albania og dette grenseområdet. Vi skal smake tradisjonell albansk mat på en lokal uterestaurant i Korca etter at vi har besøkt sentrum, det gamle markedet og et tårn med nydelig utsikt. Vi kjører tilbake til Pogradec før vi krysser grensen til Nord-Makedonia, der vi setter kursen mot St. Naum, et kloster fra det 9. århundre der vi kan spise middag ved Ohridsjøen. Etter middag og et besøk i de lokale håndverksbutikkene vil sjåføren ta oss tilbake til Ohrid, en tur på ca. 50 minutter. 

Måltider inkludert: frokost

Dag 7: Vi sjekker ut av hotellet etter frokost og kjører til Mavrovo nasjonalpark. Vi lar bagasjen være i bussen mens vi går på en ny vandringstur, før vi spiser lunsj på den eksklusive restauranten St. Jovan Bigorski. Etter en kjøretur på rett under to timer kommer vi fram til landsbyen Lazaropole på 1.290 meters høyde der vi starter vandringen som ender i en annen landsby, Rosoki på 980 meters høyde. På veien går vi forbi en hule og vi har nydelig utsikt over den høstkledde nasjonalparken Mavrovo. Turen er bare 5,5 km lang, og følger en sti som i gamle dager ble brukt av landsbyboere som drev handel med nabolandsbyen. Etter turen vil sjåføren frakte oss til en eksklusiv tradisjonell restaurant der vi får nyte tradisjonell makedonsk mat i storslåtte omgivelser. 

Etter måltidet reiser vi mot grensen til Kosovo, og ankommer Pristina på turens siste kveld. Vi skal bo på **** Hotel Garden i sentrum av byen. Her kan de som ønsker ta seg en tur ut for å nyte storbylivet eller roe ned med et glass vin i hotellets koselige bar. 

 • Avstand: 5,5 km
 • Høydeforskjell: 0 meter opp, 290 meter ned
 • Vandringstid: 2 timer

Inkluderte måltider: frokost – matpakke

Dag 8: På den siste dagen, etter frokost, får vi en guidet rundtur i Pristina. Vi finner en koselig restaurant og spiser lunsj sammen og bruker resten av dagen slik vi selv ønsker. Vi har hele dagen til rådighet da vi har et sent fly hjem. Flyet går fra Pristina kl 21:35.

Pris: 19.900.- (Enkeltromstillegg: 2.240,-)

Hva er inkludert: 

 • 7 netter med frokost i 3-, 4- og 5- stjernershoteller i Skopje (Alexandar II Hotel (www.hotelalexandar.mk), Ohrid (www.vilamalsvetikliment.com ) og Pristina (Hotel Garden (www.hotelgarden-ks.com)
 • Flyreise tur/retur Oslo – Pristina
 • 4 matpakker til lunsj (dag 1, 2, 4 og 5)
 • 1 lunsj på restaurant (dag 7)
 • 1 middag med vinsmaking (dag 3)
 • Guidet sightseeing i Makedonia (Skopje dag 2, Ohrid dag 3), Albania (dag 6) og Kosovo (dag 8)
 • Lokale engelsktalende vandringsguide
 • Norsk turleder: Elisabeth
 • Inngangsbillett til Galicica nasjonalpark og Mavrovo
 • Inngangsbillett til Virgin Perivlepta-kirken i Ohrid
 • Inngangsbillett til Tsar Samuil’s festning
 • Inngangsbillett til Bay of Bones
 • Inngangsbillett til Vevcanikilden
 • Inngangsbillett under besøket i Korca

Hva er ikke inkludert:

 • Inngangsbillett til kirker, museer og andre steder som ikke er spesifisert i programmet
 • Reiseforsikring

Denne turen gjennomføres i samarbeid med Vilja. Mer informasjon og påmelding gjøres direkte hos Vilja. Klikk på denne linken for å komme direkte til denne turen på Vilja sine sider.

Related Stories

spot_img

Discover

Smaken av Moldova

Moldova er landet de fleste IKKE har besøkt! Hemmelighetsfullt, tradisjonelt, langt utenfor den vanlige...

High Scardus Trail – en magisk vandreuke i Kosovo...

Bli med til de mektige Sarfjellene som ligger nordvest i Nord-Makedonia og strekker seg...

Miniuke i Bulgarias vakre fjellområder

Bli med til de vakre og majestetiske fjellene i Bulgaria. Her får du ikke...

Øko-camp, topptur og rafting i Montenegro

Dette er en tur for alle som ønsker å være i ett med naturen....

Bli med til Balkans svar på Mount Everest

Bli med til Balkans svar på Mount Everest. Her får du majestetiske fjell, urørt...

Fjelltur langs kysten av Montenegro

Fjelltur langs kysten av Montenegro Bli med på fjellvandring langs kysten av Montenegro. Vi skal...

Popular Categories

Comments