Miniuke i Bulgarias vakre fjellområder

Bli med til de vakre og majestetiske fjellene i Bulgaria. Her får du ikke bare oppleve noen av de høyeste fjelltoppene på hele Balkanhalvøya, men også urørt urskog og utallige vakre innsjøer. Dette blir en intens miniuke fullspekket med naturopplevelser, lokal mat og sosialt reisefølge! 

Høydepunkter: 

 • Mount Vihren – Bulgarias 2. høyeste fjell
 • Den kjente fjellturen “De syv Rilasjøene”
 • Autentisk og lokal mat fra det bulgarske kjøkkenet
 • Byvandring i Sofia

Noen av de høyeste fjellene i Europa finner du i Bulgaria og på denne turen skal vi ta deg med til majestetiske topper, eventyrlige skogsterreng og vakre innsjøer. Området her er både vilt og uberørt og vi unngår folkemengdene som du møter på i andre kjente fjellområder. 

Dette er turen der vi tar deg med til det nest høyeste fjellet i Bulgaria og på hele Balkanhalvøya, Mount Vihren (2.914 moh). Vi skal også gå den kjente fjellturen forbi de syv Rilasjøene. 

Målet med denne turen er ikke bare å komme seg opp til en av de fineste fjelltoppene i Bulgaria, vi skal nyte fantastisk utsikt, vandre i store nasjonalparker og frodige enger, forbi de mange innsjøene og elvene i fjellene, og få et innblikk i den lokale faunaen. Er vi heldige kan vi få et glimt av dyrelivet her også.

Nasjonalparkene Pirin og Rila: 

Nasjonalparken Pirin er på UNESCO´s verdensarvliste og er i dag et 40 hektar stort området som går fra 1.008 moh til 2.914 moh, sørvest i Bulgaria. Området ble satt på verdensarvlisten i 1983 og dekker fjellkjeden Pirin og nasjonalparken Pirin. Unntatt er to områder som er benyttet til skianlegg. Pirin er et meget naturskjønt område med en kombinasjon av høye fjell, grønne enger, mange innsjøer dannet fra isbreer, grotter, fossefall og en rik fauna. Edelweiss er en av blomsterartene du kan se som kun finnes i dette område.

Nasjonalparken Rila er den største nasjonalparken i Bulgaria og ligger sørvest i landet. Det er 120 bresjøer i Rila og den kjente fjellturen via De syv Rilasjøene finner du her i tillegg til den høyeste fjelltoppen i Bulgaria, Musala Peak, på 2.925 moh. Den lengste elven på Balkan, Maritsa, starter i dette område. Fjellmassivet Rila er det 6. høyeste i Europa. 

Vår norske turleder og lokale fjellguide på denne turen

Vår norske turleder Mette:

Mette jobber daglig som vernepleier i Oslo. Når hun ikke er på jobb, er hun enten i fjellet der hun er sommerturleder for DNT eller i Oslomarka der hun tar med grupper på hengekøyeturer. Mette er en aktiv og friluftsglad person som elsker å være ute hele året. 

Mette har tidligere vært i Kosovo og Albania med oss som reiseleder. Og i 2024 kan du bli med henne på fjelltur til Bulgaria.

Vår lokale fjellguide Stoyan:

Stoyan er vår mann i Bulgaria. Med over 23 års erfaring som guide, kan Stoyan de bulgarske fjellene inn og ut. Han er stadig på utkikk etter nye og unike oppdagelser i naturen, så vel som kulturelle begivenheter som han inkluderer i turene sine. Stoyan har jobbet som guide i Bulgaria, Romania, Hellas og Tyrkia.

Han har fått prisen «Mountain Leader Award» av  «Bulgarian Mountains and People Association».

Program dag for dag: 

Dag 1: Ankomst Sofia. Vi blir hentet på flyplassen av vår lokale guide og sjåfør og blir kjørt til sentrum av Sofia der vi skal spise lunsj og få et lite glimt av byen. Vi vandrer rundt til fots og går forbi flere av byens attraksjoner; Alexandar Nevski katedralen, regjeringsbygget, Banya Bashi moskeen, synagogen, Nasjonalteateret og det kongelige palasset. Etter dette besøket kjører vi rett til fjellene. Vi ankommer landsbyen Bansko ved foten av Pirinfjellene og sjekker inn på et hyggelig familiedrevet hotell. Vi spiser middag på hotellet og får en briefing av guiden om programmet de neste 3 dagene. 

Måltider inkludert: lunsj – middag

Dag 2: Vi starter de magiske dagene i fjellet med en topptur til Bulgarias nest høyeste topp og den høyeste toppen i Pirinfjellene, nemlig Mount Vihren på 2.914 moh. Vi skal gå en rundtur der vi får se den nordlige delen av Vihren samt Europas sørligste isbre. Turen er en lang tur og er i noen partier noe teknisk krevende, men det er kun det siste stykket opp til toppen som krever noe klyving. Når du står på toppen og nyter den spektakulære utsikten, er det verdt alt strevet. På turen kan vi få se det unike dyre- og plantelivet i Pirinfjellene, med blant annet blomsten Edelweiss og de balkanske gemsene (ligner litt på fjellgeit). Vi spiser medbragt matpakke. 

Vi kjører tilbake til hotellet og gjør oss klar for en middag på en lokal taverna der vi også får oppleve både lokal mat og tradisjonelle musikken. 

 • Lengde: 7 km
 • Høydemeter opp: 1106 m
 • Høydemeter ned: 942 m
 • Vandringstid: 6 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke – middag

Dag 3: Vi skal forflytte oss til nasjonalparken og fjellområde Rila. Vi starter dagen med en 2 timers biltur til Bulgarias landemerke, Rila klosteret. Dette er det største og mest kjente ortodokse klosteret i Bulgaria og ligger på 1.147 moh ved foten av Rilafjellene. Klosteret er på UNESCO´s verdensarvliste. Etter dette besøket fortsetter vi videre i ca 1,5 time til det kjente område “De syv Rilasjøene”. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant. 

Etter lunsj besøker vi Skakavitsa-dalen. Her finner du en urskog med gamle, gigantiske furutrær i uberørt natur. Vi går en rute som tar oss til den eldste fjellhytta i Bulgaria før vi går ned igjen til bunnen av dalen der vi kan nyte synet av den imponerende Skakavitsafossen med sine 73 meter. Vi overnatter på et lite hotell dypt inne i Rilaskogene. 

 • Lengde: 7,5 km
 • Høydemeter opp: 524 m
 • Høydemeter ned: 524 m
 • Vandringstid: 4 timer

Måltider inkludert: frokost – matpakke – middag

Dag 4: Vi spiser frokost og blir fraktet til startpunktet for vandreturen vår (10 minutter). Vi starter med stolheisen opp på fjellet slik at vi kan starte turen i høyden. Denne dagen skal vi gå i et område som kan tilby vandrere turer i en av Bulgarias mest vakre og også mest populære fjellområder; De syv Rilasjøene. 

Dette er 7 innsjøer som alle har fått navn etter sin form og utseende. For eksempel så heter den høyest beliggende av innsjøene, Tåren, på grunn av det klare vannet og den nest høyeste har fått navnet Øyet etter den ovale formen. Alle innsjøene befinner seg på mellom 2100 og 2500 meter over havet. Vi nyter medbragt matpakke underveis. Dagens tur er en rundtur. Middag på hotellet. 

 • Lengde: 8,2 km
 • Høydemeter opp: 597 m
 • Høydemeter ned: 597 m

Måltider inkludert: frokost – matpakke – middag

Dag 5: Frokost, utsjekk og avreise til flyplassen for å rekke flyet hjem.  

Nivå: Middels +

God fysisk form. Bør ha gått i ulendt terreng med stigning. Det er noe klyving på toppturen opp til Mount Vihren.

Terreng: Frodig fjellterreng og mye stein på toppturen. 

Dato: 31. august – 4. september 2024

Pris: 11.950,- NOK

Enkeltromstillegg: 1.500,-

Fly: Direktefly med Norwegian fra Oslo til Sofia

Avgang Oslo til Sofia – Lørdag 31. august kl. 07:00 (DY1576)

Avgang Sofia til Oslo – Onsdag 4. september kl. 12:20 (DY1577)

(Pris på flybillett sjekket 9. juli, er ca 1.975,- inkl bagasje)

Påmelding gjøres ved å sende en mail til elisabeth@vandringpaabalkan.no eller mettelangnes@hotmail.com.

NB! Turen gjennomføres ved 6 påmeldte. Ved påmelding betaler du et depositum på 25% av salgsprisen. IKKE kjøp flybillett før turen er bekreftet fra oss. Hvis turen ikke gjennomføres pga for få påmeldte, betaler vi tilbake depositumet. 

Prisen inkluderer:

 • 4 overnattinger inkludert frokost
 • Måltider spesifisert i programmet
 • All lokal transport
 • Lokal, sertifisert fjellguide: Stoyan Shirov
 • Norsk turleder: Mette Langnes
 • Billetter til skiheis

Hva er ikke inkludert: 

 • Flybillett
 • Drikke til maten
 • Tips og personlige utgifter 

 

Velkommen til Bulgaria og Balkan med oss! 

Related Stories

spot_img

Discover

Smaken av Moldova

Moldova er landet de fleste IKKE har besøkt! Hemmelighetsfullt, tradisjonelt, langt utenfor den vanlige...

High Scardus Trail – en magisk vandreuke i Kosovo...

Bli med til de mektige Sarfjellene som ligger nordvest i Nord-Makedonia og strekker seg...

Fotturer og lokale opplevelser i Nord-Makedonia

En uke med vandring, avslapping og opplevelser til UNESCO-byen Ohrid. En tur der du...

Øko-camp, topptur og rafting i Montenegro

Dette er en tur for alle som ønsker å være i ett med naturen....

Bli med til Balkans svar på Mount Everest

Bli med til Balkans svar på Mount Everest. Her får du majestetiske fjell, urørt...

Fjelltur langs kysten av Montenegro

Fjelltur langs kysten av Montenegro Bli med på fjellvandring langs kysten av Montenegro. Vi skal...

Popular Categories

Comments