High Scardus Trail – en magisk vandreuke i Kosovo og Nord-Makedonia

0
250

Bli med til de mektige Sarfjellene som ligger nordvest i Nord-Makedonia og strekker seg over til både Kosovo og Albania. Dette fjellmassivet er ideelt for deg som liker å vandre i majestetisk natur uten mengder av turister. Området er dekket av en rik flora og det ville dyrelivet her er også ganske unikt. Her lever blant annet både gaupe, bjørn, villgeiter og villsvin, samt fugler som ørner, hauker og falker. Vi skal innom flere høye topper, overnatte på fjellhytter og utendørs i telt der vi kan vi nyte stjernehimmelen fra soveposen. Vi veksler på å vandre i Nord-Makedonia og Kosovo og krysser derfor grensen mellom disse landene flere ganger til fots denne uken.  Dette er rett og slett et magisk vandreeventyr du ikke vil gå glipp av! 

Dato: 28. august – 4. september 2024

Norsk turleder

Elisabeth

Elisabeth er med som norsk turleder på denne turen. Av alle land i Balkan er det Nord-Makedonia hun har besøkt flest ganger. Og det er ikke uten grunn – her kan man vandre i flere dager i et imponerende fjellområde omgitt av frodig terreng, nydelig utsikt i et området nesten fritt for andre fotturister.

Elisabeth sier heller aldri nei til en natt ute i naturen og på denne reisen skal vi nettopp nyte en kveld og natt under stjernehimmelen.

Reisens høydepunkter

 • Fjelltoppene Ljuboten Peak (2.498 moh), Konjusha Peak (2.571 moh), Black Peak (2.585 moh) og Tito’s Peak (2.747 moh)

 • Overnatting på lokale og autentiske fjellhytter og gjestehus

 • Magisk utenatt i telt

 • Vandring i et området nesten fritt for andre fotturister

 • Grensekrysning til fots mellom Kosovo og Nord-Makedonia

 • En magisk uke med nye reisevenner

Program dag for dag

Dag 1: Ankomst Skopje

Vi flyr med direktefly fra Oslo Gardermoen til Pristina i Kosovo. Ankomst kl 10:10. 

Vi blir møtt på flyplassen av vår lokale guide og sjåfør. Sjåføren kjører oss til Ljuboten fjellhytte i Nord-Makedonia. De siste 30 minuttene blir vi fraktet i jeep. Hele turen tar ca 3 timer fra flyplassen. Vi slapper av etter vår tidlige avgang fra Oslo og lader opp til det som venter oss de nærmeste dagene. Overnattingen er i en av de eldste fjellhyttene i Nord-Makedonia som nylig har gjennomgått en renovering. Ljuboten fjellhytte er kjent for sin utrolig flotte beliggenhet og gjestfrihet. Her sover vi på felles sovesal eller i bungalower. 

Ljuboten hut 

Dag 2: Vandring opp til Ljuboten peak og videre mot Goats rock trail

Etter en deilig frokost skal vi vandre opp til en av de vakreste fjelltoppene i Makedonia og Kosovo; Ljuboten peak. Fjelltoppen ligger helt på grensen mellom Makedonia og Kosovo. Ljuboten peak er 2.498 meter høy og er en fin oppvarming til det som venter oss de neste dagene. 

Vi starter på 1.550 moh og stien opp til toppen er jevnt stigende. Vi skal gå ned det som kalles Goats Trail som går via ett bratt (men ikke teknisk krevende) parti. Når vi går langs eggen, er vi helt på grensen til Kosovo. Vi fortsetter ned langs eggen, og kommer etterhvert den vakre innsjøen, Lividica lake. Herfra går vi videre inn i Kosovo og til det gamle skianlegget i Brezovica som en gang i tiden ble sett på som et alternativ for de olympiske leker. Brezovica har fortsatt en gammel infrastruktur og kommunistisk stil på hotellene, men lokalbefolkningen her møter deg både entusiasme og glede. 

Sjåføren møter oss nederst i skianlegget og vi blir fraktet ca 40 minutter til vår overnatting i Prevall. Vi overnatter på Hotel Krojet som er et lite fjellhotell på 1.550 moh og er rett ved morgendagens vandrerute. 

Dagens vandring i tall: 

 • Lengde 15 km 
 • Høydemeter opp: 1000
 • Høydemeter ned: 800

Dag 3: Nok en dag med en fot i Nord-Makedonia og en fot i Kosovo

Etter frokost og utsjekk, sender vi bagasjen med minibussen tilbake til Nord-Makedonia før vi legger ut på dagens vandring. Vi starter rolig før stigningen begynner i en vakker bøkeskog. Stien tar oss inn i en dal ved Lumbardhi (Bistrica) elven. Vi vandrer helt nede ved elven og de små fossefallene før vi kommer ned til vannkildene. Her kan vi avkjøle oss litt og fylle vannflaskene våre før vi setter kursen opp mot Konjusha peak på 2.571 moh. Vi passerer fjellvannet Konjusha Lake som vanligvis tørker helt ut på sommeren. Vi går opp til Konjusha Peak som også er en fjelltopp som deles mellom Nord-Makedonia og Kosovo og fortsetter videre langs eggen med nydelig utsikt over begge landene vi vandrer i. Vi kommer videre til Black peak på 2.585 moh og herfra starter vi nedstigningen til Vejce, en av de mest avsidesliggende fjellandsbyene i Nord-Makedonia. Vel nede i Vejce kan vi nyte den hjemmelagde blåbærjuicen eller andre forfriskinger i den lokale baren. Vi skal bo på Hostel Hanna som er en fjellhostel med utrolig gjestfrie verter. De eier den største sauefarmen i Sarfjellene og det er ikke umulig vi får smake på den tradisjonelle lokale osten som lages av sauemelk. Vi nyter middag med lokale og kortreiste råvarer og samles foran bålet ute. 

Overnatting i sovesal (eget for menn og kvinner). Hvis tilgjengelig finnes det noen få, mindre rom. 

Dagens vandring i tall: 

 • Lengde 16 km 
 • Høydemeter opp: 1350
 • Høydemeter ned: 1500

Dag 4: Vandring fra Vejce til Bozovce

Vi nyter en hjemmelaget frokost før vi starter vandringen til Kobolica fjellhytte beliggende på 1.600 moh. Første delen er en lengre travers der vi kan se opp til noen av de vakreste toppene i Sarfjellene. Vi vandrer gjennom frodige beitemerker, opp via steinete fjelltopper, elver og fossefall. Vårt mål er innsjøen Karanikola, en av de vakreste innsjøene laget av brevann i Sarfjellene. Herfra går vi videre ned til fjellandsbyen Bozovce hvor vi skal overnatte i et lite og koselig gjestehus. Bozovce er også en av de avsidesliggende fjellandsbyen hvor det virker som om tiden har stoppet opp. Før i tiden var det en ganske stor og livlig fjellandsby, men nå er det bare ca 100 fastboende igjen og de gamle steinhusene minner oss om prakten som en gang var her. Flere av de gamle husene er nå restaurert slik at besøkende kan få oppleve vennligheten og gjestfriheten i dette området. 

Dagens vandring i tall: 

 • Lengde 21 km 
 • Høydemeter opp: 1200
 • Høydemeter ned: 1140 

Dag 5: Vandre fra fossefallen ved Leshnica til Popova Shapka

Etter frokost gjør vi oss igjen klare for en ny vandredag. Dagen starter på en grusvei før vi kommer inn dalen vi skal vandre gjennom. Når vi vandrer åpner utsikten seg mot det som kalles “3 rocks of Leshnica” og kalles også selve hjertet til Sarfjellene. Når vi kommer inn i dalen er vi omgitt av skarpe og spisse fjellmassiver. Vi går til fossefallene ved Leshnica hvor det også er en grotte. Her kan de aller tøffeste ta seg en forfriskende dypp i vannet. Videre fortsetter vi mot Tito´s Peak og skal komme oss opp ryggen til fjellplatået opp til fjellet Plat der vi finner vår neste overnatting, Hotel Scardus. 

Vi spiser en deilig middag på hotellet. 

Dagens vandring i tall: 

 • Lengde 21 km 
 • Høydemeter opp: 1100
 • Høydemeter ned: 650

Dag 6: Topptur til Tito´s Peak og magisk utenatt i telt

Fjelltoppen Tito er den høyeste toppen i Sarfjellene og den andre høyeste i Nord-Makedonia. Vi går langs den nordligste ryggen og utsikten er magisk. Så fort vi har steget over 700 høydemetre vil vi holde oss over 2.400 meter over en lengre periode. Vi kan se tilbake på toppene vi har besteget tidligere på denne turen og etter at vi har kommet oss opp på Titos Peak på 2747 moh, skal vi gå ned langs den mye enklere sommerruta. Vi skal gå ned til et nydelig område der vår camp allerede står klar og venter på oss, for denne natten skal tilbringes utendørs. 

Vi overnatter i telt, og får det vi trenger for en behagelig natt ute. Maten er også sørget for slik at vi bare skal nyte en kveld under stjernene. 

Dagens vandring i tall: 

 • Lengde 15 km 
 • Høydemeter opp: 1200
 • Høydemeter ned: 750

Tito´s Peak

Dag 7: Siste etappe av langruta High Scardus Trail

Vi våkner opp i campen og spiser en utendørs frokost og gjør oss klar for turens siste vandringsdag. Først blir det en kort nedstigning til elven Smreka før vi skal opp til innsjøen Bogovinje som er den største innsjøen i Sarfjellene. Videre får stien mot grensen til Kosovo igjen. Utsikten er igjen majestetiske og vakre fjelltopper, blant annet Rudoka peak som er den høyeste fjelltoppen i Kosovo. Området vi går inn i kalles “silent waters” hvor det er flere enn 10 små fjellvann. Vi går forbi innsjøen Shutman før vi når vår aller siste destinasjon i området Brod. Her tar vi en seiersøl hos Hotel Arxhena før vi blir transportert i minibussen vår til et hotell i den koselige byen Prizren. Vi spiser på en av byens sjarmerende restauranter og feirer at vi har gjennomført en del av langruta High Scardus Trail. 

Dagens vandring i tall: 

 • Lengde 20 km 
 • Høydemeter opp: 650
 • Høydemeter ned: 1200

Dag 8: Hjemreise

Vi spiser frokost og sjekker ut før vi blir fraktet til flyplassen i Pristina. 

Avgang 11:00 fra Pristina. 

Hva er inkludert?

 • Overnatting på lokale fjellhytter, gjestehus og hotell som beskrevet i programmet (dobbeltrom eller flersengsrom)
 • Alle måltider (frokost, matpakke og middag)
 • All lokal transport og frakt av bagasje på dag 3 og 7
 • Lokal, engelsktalende fjellguide
 • Norsk turleder
 • Lån av utstyr til en natt i telt
 • Reisen er omfattet av Reisegarantifondet

Hva er ikke inkludert?

 • Flybillett
 • Tips til guider
 • Drikke
 • Snacks (f.eks energibar, nøtter, sjokolade til vandringen)
 • Reiseforsikring

Nivå på turen og praktisk informasjon?

Vi får frakt av bagasje på dag 3 og 7. Det betyr at vi de fleste dagene må bære bagasjen vår selv. På alle overnattingsstedene får vi det vi trenger av sengetøy og håndkle. Vi får servert frokost og middag og får utdelt niste til lunsj. Det er derfor bare litt toalettsaker, et varmt skift til ettermiddagen/kvelden vi trenger, samt nødvendig turtøy i forhold til været. Pakkeliste sendes til deltakerne før avreise.

Denne vandringen har en del høydemetere og du bør ha gått litt i fjellet fra før. Underlaget er mye snillere her enn hva vi er vant til på samme høyde i Norge, men det blir en del steinete underlag de dagene vi går opp til toppene. Det er ikke teknisk krevende, men både antall høydemeter og lengden på vandringen, kan gjøre at turen blir fysisk krevende for noen.

Pris: Pris per person i delt rom (dobbeltrom eller sovesal) er kr. 16.590,- NOK

Reisen gjennomføres med 8 påmeldte. Reisen kan også gjennomføres med færre påmeldte mot et lite pristillegg. Ved påmelding betaler du depositum. Blir ikke reisen noe av, får du depositumet tilbake.

NB! Prisen inkluderer ikke flybillett. Reisen er lagt opp til at man flyr med Norwegian sin direkterute fra Oslo Gardermoen til Pristina. NB! Ikke kjøp flybillett før du får en bekreftelse fra oss på at vi har nok påmeldte. 

Avreise: Onsdag 28. august 2024 kl. 0645 – 1010 (Rute DY1910)

Hjemreise: Onsdag 4. september 2024 kl. 11:10 – 14:25 (Rute DY1911)

Lyst til å bli med? Send en mail til elisabeth@vandringpaabalkan.no så sender vi påmeldingsskjema og nødvendig informasjon. Har du noen spørsmål angående turen? Ta kontakt med Elisabeth på 90 79 79 40.

Nysgjerrig på denne reisen? Ta en titt på denne lille videosnutten. Dette er fra en av Elisabeth sine reiser i Nord-Makedonia og i denne videoen ser du vandringen opp til Tito´s Peak (dag 6 i programmet).